2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Visszatért a világűrből az első magánűrhajó

2004. június 22. 12:42, utolsó frissítés: 12:47

Visszaérkezett a világűrből az első, kizárólag magántőkéből finanszírozott űrhajó a kaliforniai Mojave-sivatagba. Ezzel új korszak kezdődhet a repülés történetében.


Gyönyörű, bár kissé szeles idő volt hétfőn reggel a kaliforniai Mojave-sivatagban. A szél ellenére csaknem 3000 érdeklődő, és 500 média jelenlétében a SpaceShipOne, az első magántőkéből finanszírozott űrhajó felszállt. Az indítás idején a Mojave-sivatag felett keringett a Nemzetközi Űrállomás, a legénység megpróbálkozott felvételeket készíteni a felszállásról.Negyed órás csúszással, 15 óra 47 perckor a a White Knight (Fehér Lovag) hordozórepülőgéppel emelkedett fel a SpaceShipOne. A repülő 15.240 méter magasra emelte az űrhajót. 16 óra 50 perckor az űrhajó levált, és meredek emelkedésbe kezdve 4000 km/h sebességre, durván a hangsebesség háromszorosára gyorsított.

Az űrhajó hajtóműve 80 másodpercig égett. 16 óra 54 perckor a SpaceShipOne 96.300 méter magasságban járt. 16 óra 55 perckor, a pálya csúcspontján, 99.800 méter magasan, a pilóta a súlytalanság állapotába került. Csaknem három percig élvezhette a súlytalanságot. Ezután parabolapályán megkezdődött a leereszkedés, 16 óra 59 perckor már csak 9.100 méter magasan volt. 17 óra 14 perckor a SpaceShipOne földet ért.

Az, hogy ember jár az űrben, nem új történet. Újdonságnak számít, hogy mindez nem nagyhatalmak gyámkodásával, hosszú és költséges állami programok keretében történik, hanem magántőkéből.

Az üzleti alapon való repülés beindulása versenyt generálhat az egyes gyártók között, az árak pedig a kereslet-kínálat függvényében alakulhatnak, ami a piaci szakértők szerint az űrutazások árának csökkenését hozhatja magával. Mint ismert, a Nemzetközi Űrállomáson egy hetet eltölteni jelenleg 20 millió dollárba kerül civilek számára. (national geographic)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS