2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Amerikai címlapon a gyilkos magyar falu

2004. május 21. 12:15, utolsó frissítés: 12:15

Magyarország a The Wall Street Journal címlapjára került, amely nagyrévi tudósításban számol be arról, hogy a méregkeverőiről elhíresült falu pénzt akar kovácsolni sötét múltjából. A tekintélyes amerikai gazdasági-politikai napilap Magyarország térképét is feltünteti Budapesttel és Nagyrévvel.


A 1900-as évek elején a Tisza parti faluban egy asszonykör férfiak tucatjait tette el láb alól úgy, hogy arzént kevert ételükbe és italukba. A szerző, Andrew Higgins szerint költők, tudósok, marxista drámaírók merítettek ihletet évtizedeken át a falu történelmének sötét epizódjából, rossz hírbe hozva a helybelieket.

A szerző emlékeztet rá, hogy tavaly az európai művész-mozikban nagy sikert aratott Pálfi György Hukkle című filmje, amelyet a falu története ihletett meg. A rendező azonban el se ment Nagyrévbe és a filmet is egy távoli faluban forgatta, ahol Burka István nagyrévi polgármester neheztelő megjegyzése szerint még csak "igazi gyilkosság" sem történt soha.

Nyugat-Európában számos település fordította már a maga javára "boldogtalan" történelmét, és Burka István szerint az arzén is turistacsalogató lehet. Nagyrév szerepel a sorozatgyilkosok amerikai kiadású enciklopédiájában is.

A mérgezéses gyilkosságok csaknem két évtizeden át tartottak és senki sem tudja pontosan, hogy hány áldozatuk volt. A becslések eltérnek, mivel a hatóságok lefújták a sírok exhumálását, mert az ügy rossz fényt vetett az országra. A rendőrség 40 bizonyított gyilkosságot derített ki. Csaknem mind férfi volt, az elkövetők pedig feleségek, vagy menyek voltak.

A falu új lelkésze arzén múzeumot javasol, így az emberek együtt élhetnek a múltjukkal, ahelyett, hogy elrejtenék. A 83 éves Gúnya Mária ezt még túl korainak tartja. Ő csak kislány volt a mérgezések idején, de olyan nagy volt a szégyen, hogy egész életében letagadta, hova való, amikor kimozdult a faluból.

A rendőrség 1929-ben kezdett nyomozásba, névtelen levelek alapján. A lapok a "halál falujának" nevezték el Nagyrévet. Hat asszonyt ítéltek végül halálra, de csak kettőn hajtották végre az ítéletet. A főkolompos, a falu bábája, aki a mérget légyfogó papírból előállította, öngyilkosságot követett el. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS