2021. október 18. hétfőLukács
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mexikóváros hamarabb elsüllyed, mint Velence?

2004. május 11. 13:20, utolsó frissítés: 13:20

Mexikóváros süllyedése sokkal drasztikusabb, mint Velencéé, pedig ez utóbbiról sokkal többet hallani manapság. A lagúnák városa évente mindössze legfeljebb egyetlen centit süllyed, Mexikóvárosban viszont egyes negyedek akár 30 centit is süllyedhetnek egy év alatt.


A világ egyik legszennyezettebb levegőjű települése címet már évekkel ezelőtt kivívta, most azonban egyre súlyosabbá válik egy régebbi eredetű gond, a főváros süllyedése. A várost ugyanis rendkívül ingoványos talajra építették. Még az aztékok hozták létre a település elődjét egy vulkáni krátertóban, a Texcoco-tóban lévő szigeten. Ez a hely jól védhető volt ugyan, de miután 1519-ben a spanyolok elfoglalták, a város hamarosan kinőtte a szigetet. A spanyolok ezután feltöltötték a krátertó egy részét, egy másik részt pedig egyszerűen kiszárítottak – és ezekre építették rá az újabb negyedeket – írja a brit Guardian.

Mindez azonban növekvő vízfogyasztással is járt, különösen a tizenkilencedik és a huszadik század folyamán. Különösen az 1940-es években gyorsult fel Mexikóváros bővülése, és mára elérte a húszmilliós lélekszámot.

A vízfogyasztás drasztikus növekedése drámai geológiai folyamatokat indított el Mexikóvárosban: a víztartó kőzetek egyszerűen összeroppannak a hatalmas épületek, felhőkarcolók súlya alatt, stabilitásukat részben azért is elvesztve, mert magát a vizet számos kút segítségével kiszivattyúzzák a főváros közüzemei a vízzáró rétegek közül.

A kutak mellett persze más megoldások is léteznek. A környező folyók vizét is megpróbálják felnyomni a magasan fekvő Mexikóvárosba, ám ez körülbelül annyi energiát igényel, ami egy egymilliós város energiaszükségletének felel meg. (A közeli, 1,3 milliós lakosságú Puebla villanyszámlája éppen annyit tesz ki, mint Mexikóvárosban a vízátemelés költségei.)

A meggondolatlan vízkiemelés következtében Mexikóváros egyes területei az elmúlt száz évben 10 méterrel is süllyedtek, számos műemléket be kellett zárni, mert életveszélyessé vált a látogatásuk. Az egyik közülük a Miaszonyunk-katedrális, amely mellett egy újabb bazilikát kellett felépíteni a hetvenes években – írja a brit Independent. (national geographic)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS