2024. április 18. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

76-féle vegyszer van az európaiak szervezetében

2004. április 22. 11:23, utolsó frissítés: 11:40

Riasztóak az eredményei a WWF által szervezett, az eddigi legszélesebb körű európai felmérésnek, amelynek célja az volt, hogy megtudjuk, milyen vegyszerek találhatóak az európai polgárok vérében. A vizsgálat kimutatta, hogy 76-féle nem lebomló, a szervezetbe beépülő és mérgező ipari vegyszer van jelen a vizsgált személyek szervezetében.


A WWF még 2003 decemberében vett vérmintát 47 személytől, akik Európa 17 országából érkeztek. Az önkéntes véradók között volt az Európa Parlament 39 képviselője és 4 megfigyelő a csatlakozó országokból. A vérmintákban 5 vegyületcsoportból származó, 101 mesterséges vegyszer jelenlétét vizsgálták. Ezek a következők: szerves klórtartalmú peszticidek (mint például a DDT), poliklórozott bifenilek, brómtartalmú tűzgyulladást gátló szerek, ftálsavak és nagy fluortartalmú vegyületek.

Minden egyes vizsgált személy vérében nagy számban találtak nem lebomló, a szervezetbe beépülő és mérgező vegyületet, mind az 5 csoportból. A keresett 101 vegyszerből 76-ot kimutattak a mintákból. "Elfogadhatatlan, hogy ilyen számban és koncentrációban vannak jelen az egészségre ártalmas vegyszerek az emberi szervezetben." – kommentálta a felmérés eredményét Karl Wagner, a WWF DetoX Kampányának igazgatója.

A vérvizsgálatok eredménye szerint átlagosan 41 vegyszer mutatható ki egy ember véréből, de találtak olyat is, akiében 54-féle kemikália volt. 13 olyan vegyszert azonosítottak, amelyek minden egyes vizsgált személy szervezetében jelen voltak. Ezek között vannak olyanok, amelyek használatát már több mint 20 éve betiltották Európában, illetve olyan ftálsavak és nagy fluortartalmú vegyületek, melyek széleskörűen használatosak napjainkban is. Nagy mennyiségben volt mindenki vérében egy olyan brómtartalmú, tűzgyulladást gátló szer, melyet mostanában tiltottak be az EU-ban részlegesen, mivel egyre növekvő koncentrációban halmozódik fel az élő szervezetben. (rtlklub)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS