2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Májusban itt az új Kusturica-film

2004. április 21. 12:30, utolsó frissítés: 12:32

Vasút, szerelem, háború - ezek a jugoszláv rendező, Emir Kusturica új filmjének vezérmotívumai. Az Underground és a Macska-jaj alkotója 2001-es Umca, umca macska-zaj című dokumentumfilmje óta nem adott életjelet magáról. Life is a miracle (Az élet egy csoda) című új tragikomédiája májusban kerül a francia mozikba.

A történet 1992-be, Boszniába kalauzolja a nézőt. A főszereplő, Luka a semmi közepén lévő kis faluban telepszik le feleségével, Jadrankával, és fiával, Milossal. Luka rögeszméje, hogy vasutat épít a kis porfészeknek, hogy az turisztikai központtá válhasson. Teljesen elmerülve munkájában, valamint természetes optimizmusának köszönhetően teljesen figyelmen kívül hagyja az éppen kibontakozóban lévő háborút. Amikor az kitör, Luka élete fenekestül felfordul: fiát a frontra viszik, felesége elhagyja egy zenész miatt, a szerb sereg pedig egy rendkívül csinos muzulmán hadifogoly, Sabaha őrzésével bízza meg hősünket. Luka természetesen beleszeret az ellenségbe, de kapcsolatuk nem teljesedhet be: Sabahát át kell adnia a szerbeknek egy bosnyák hadifogolyért cserébe, aki nem más, mint fia, Milos.

A Franciaországban május 14-én bemutatásra kerülő film elkészültét maratoni hosszúságú forgatás előzte meg. Kusturica rajongói nagy valószínűséggel nem fognak csalódni a végeredményben: az előzetesből következtetve ezúttal is a megszokott fergeteges hangulatú mozit kapjuk a kultrendezőtől. Talán ezúttal a megszokottnál kicsit több érzelem és tragédia jellemzi a történetet, de a már védjeggyé vált abszurd humor és a No smoking orchestra által jegyzett remek zene maradnak a film fő jellemzői. (origo)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS