2021. október 18. hétfőLukács
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A kávéfogyasztás csökkenti a munkahelyi teljesítményt

2004. március 02. 11:39, utolsó frissítés: 11:39

A néhány perces kávészünetek negatívan hatnak az irodai dolgozókra, elsősorban a férfiakra. A rövid kimenő a tudósok szerint csökkenti az erősebb nem képviselőinek képességeit: koncentrációs- illetve viselkedési zavarokat okoz, és megnehezíti a közös munkát. Meló közben kávézni csak a matematikusoknak ajánlott.


A kávészünet okozta káros mellékhatásokat komolyan kell venni – állítják a Bristol Egyetem kutatói, akiknek a témában készített beszámolója olyan nagy hatással volt néhány angol irodavezetőre, hogy némelyikük a rövid kimenők beszüntetését tervezi. A munka szünetében történő kávézás ugyanis nem hogy csökkenti a stresszt, hanem annál inkább, súlyosbítja azt, ráadásul konfliktusokat szül és csökkenti a koncentrációképességet. Elsősorban a férfiaknál.

Kivételek természetesen mindig vannak, így a kutatók ebben az esetben is találtak egyet. Kiderült, hogy míg az irodai dolgozókra kártékony hatással bír a néhány perces szünet alatt elfogyasztott kávé, addig a matematikusoknál a dolog kifejezetten jól sül el. A kutatás eredményei ugyanis azt mutatják, hogy az egyenletekkel és algoritmusokkal foglalkozó férfiaknál a kávé nem csökkenti, hanem éppen ellenkezőleg, növeli a szellemi képességeket, és nem okoz stresszt – írja a La Stampa című újság.

A tudósok ki akarták deríteni, mi okozza a koncentrációs- és egyéb zavarokat, ezért 32 alany segítségével elvégeztek egy kísérletet, amelyet teljes egészében videóra is rögzítettek.

A tudósok csak annyit mondtak a résztvevőknek, hogy háromféle kávét kellene kipróbálniuk: teljesítménynövelő koffeines kávét, stressz tüneteit előidéző koffeines kávét, illetve koffeinmentes kávét. Valójában azonban mindvégig csak kétfélét ittak: hagyományosat és koffeinmenteset. A kísérlet során a tudósok azt vették észre, hogy a koffeintartalmú kávét fogyasztók sokkal idegesebbek és elviselhetetlenebbek kollégáiknál, sokkal nehezebben jönnek ki munkatársaikkal és a munkát illetően gyengébben teljesítettek társaiknál. (korridor)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS