2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kiosztották a Grammy-díjakat

2004. február 10. 11:01, utolsó frissítés: 11:01

Az Evanescence együttes, Beyoncé és Jay-Z rhythm and blues énekesek, az év albumát elnyerő OutKast rapduó, Luther Vandross, valamint Justin Timberlake kapta a legfontosabb Grammy-díjakat hétfőre virradóra Los Angelesben, a Staples Centerben a zenei esemény 46. díjkiosztóján. A brit Coldplay együttesé lett az év felvétele, és Bill Clinton Mihail Gorbacsovval közös lemezét is jutalmazták.

Beyoncé a rhythm and blues kategóriákban összesen hat jelölést kapott, és öt díjat megnyert a Dangerously in Love című albumáért, illetve annak Crazy in Love című daláért. A mindössze 23 éves énekesnő a Destiny's Child elnevezésű lányegyüttesben kezdte pályafutását, majd 2001-ben szólókarrierbe kezdett.

Az Evanescence együttes az év felfedezettje és a hard rock kategória győztese lett a február 8-i eseményen. Tavaly márciusban jelent meg a rockbanda Fallen című albuma, amely négymilliós eladott példányszámával azóta is a legnépszerűbbek közé tartozik Amerikában.

Két díjat kapott Justin Timberlake - akit a férfi popkategória nyertesének is megválasztottak. A rhythm and blues kategória legjobb énekesnője a kategóriában taroló Beyoncé, mellett a műfaj legjobb férfi énekese Luther Vandross lett, a hagyományos rhythm and blues előadók versenyében pedig Aretha Franklin kapta a Grammyt. A rap kategóriák díjain Missy Elliott, Nelly az OutKast és Eminem osztozott, akit szerzőként és előadóként is jutalmaztak.

A Coldplay együttesé lett az év felvétele a Clocks című dalért - egyetlen európai előadóként kapta az egyik legfontosabb elismerést. Az év albuma a többszörös nyertes OutKast duóé, az év daláért járó díjat Richard Marx és Luther Vandross dalszerzők vehették át, a Dance With My Father című dalukat Luther Vandross énekli, aki öt díjat vehetett át az est folyamán.

Christina Aguilera kapta az év popénekesnője díjat, a popegyüttesek között a No Doubt nyert, a vokálkísérettel előadott legjobb poplemez Stingé lett. Dance kategóriában Kylie Minogue a befutó.

Három klasszikus kategóriában is voltak magyar jelöltek, de egyikük sem kapott díjat. Eötvös Péter karmesterként, Fried Pétert, a Magyar Állami Operaház magánénekesét Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára főszereplőjeként, Schiff András zongoraművészt Bach Goldberg-variációinak előadójaként, Kurtág Györgyöt Jelek, játékok és üzenetek című művéért jelölték.

A 46. Grammy-díjakat 105 kategóriában osztották ki. A nyerteseket több mint ötszáz jelölt közül választotta ki a Hangrögzítő Művészetek és Tudományok Nemzeti Akadémiája (NARAS) a 2002. október 1. és 2003. szeptember 30. között megjelent lemezek közül. Háromórás gálán nyújtották át a díjakat, a ceremóniát a hagyományoknak megfelelően a CBS televíziós csatorna közvetítette. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS