2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hitler majdnem elvette Wagner menyét

2004. február 06. 11:24, utolsó frissítés: 11:24

Adolf Hitler kis híján házasságot kötött egy félig brit származású nővel, Richard Wagner zeneszerző menyével, tárta fel a BBC walesi stúdiójának közeljövőben sugárzásra kerülő dokumentumfilmje. A majdnem feleség, Winifred Williams, egy walesi újságíró és egy német nő lánya, árván nőtt fel Németországban, anyja rokonainál. 17 évesen feleségül ment a nagy zeneszerző, Siegfried nevű homoszexuális fiához, és Hitler Wagner iránt érzett csodálata folytán került ismeretségbe a későbbi náci diktátorral.

Olyan szoros barátság alakult ki kettejük között, hogy Winifred látta el Hitlert a Mein Kampf megírásához szükséges papírral, amikor az a 20-as évek elején börtönben ült. A Wagner fiú 1930-ban bekövetkezett halála után Hitler és Winifred kapcsolata tovább mélyült, a náci vezér szinte atyaként viszonyult az özvegy négy gyermekéhez, és még a házasságot is fontolóra vették.

Kapcsolatuk azonban megromlott, amikor Hitler, aki más nőkkel, köztük Eva Braunnal is tartott fenn kapcsolatot, úgy döntött, hogy mégsem veszi feleségül Winifredet, hallható a BBC dokumentumfilmjében. Az elhidegülés ellenére a walesi nő, aki a náci párt lelkes tagja volt, baráti viszonyban maradt Hitlerrel, és ezt felhasználva sikerrel vette rá a diktátort számos zsidó énekes és zenész életének megmentésére.

A háború végén Winifredet bíróság elé állították a Hitlerhez és a náci párthoz fűződő kapcsolata miatt, de felmentették azon zsidók leveleinek és tanúvallomásainak köszönhetően, akiknek ő segített megmenteni az életét.

Winifred Williams úgy halt meg 1980-ban, hogy még mindig gyengéd érzelmeket táplált Hitler iránt. "Tudtam, hogy van egy sötét oldala, de az az én számomra nem létezett" – vallotta be. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS