2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyűrűk Ura: 11 jelölés az Oscar-díjra

2004. január 28. 10:16, utolsó frissítés: 10:57

Tizenegy jelölést kapott az új-zélandi Peter Jackson filmtrilógiájának utolsó fejezete, A Gyűrűk Ura - A király visszatér című film az ezévi Oscar-díjra. Az Amerikai Filmakadémia ítészei egyebek között a legjobb filmalkotás és a legjobb rendező kategóriákban jelölték a filmet, amely az Arany Glóbusz-díj vasárnapi átadásán négy kategóriában is elvitte a pálmát.

Alig marad el mögötte a napóleoni időkben játszódó Peter Weir rendezte Kapitány és katona cím filmű, amelyet 10 kategóriában - köztük a legjobb filmalkotás és a legjobb rendező - jelöltek.

A legjobb férfi és a legjobb női főszereplő jelöltek között van többek között Bill Murray, Diane Keaton, Sean Penn és Charlize Theron, akik vasárnap szintén elnyerték a hollywoodi külföldi újságírók szövetségének Arany Glóbusz díjait.

A filmakadémia tagjai a legjobb filmek közé jelölték továbbá a Lost in Translation (Fordítás közben eltűnt), a Titokzatos folyó és a Vágta (Seabiscuit) című filmeket.

A legjobb film és a legjobb rendező kategória mellett A Gyűrűk Ura - A király visszatér című filmet jelölték még egyebek között a legjobb filmdal, a legjobb képi effektusok, a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriákban.

A legjobb férfi főszereplők között Bill Murray (Lost in Translation) és Sean Penn (Titokzatos folyó) mellett jelölték Johnny Deppet a Karib-tenger kalózai, Jude Law-t a Cold Mountain (Hideghegy) és Ben Kingsleyt a House of Sand and Fog (Homok és köd háza) című filmben nyújtott alakításért.

Diane Keaton (Minden végzet nehéz) és Charlize Theron (Monster- Szörnyeteg) mellett a legjobb női főszereplő jelöltek között van Samantha Morton (In America-Amerikában), Naomi Watts (21 Grams-21 gramm) és Keisha Castle-Hughes (Whale Rider-Bálnalovas).

A legjobb külföldi filmre jelölték a zsűritagok a kanadai The Barbarian Invasions (Barbárok inváziója), a cseh Zelary, a japán The Twilight Samurai (Hajnali szamuráj), a holland Twin Sisters (Ikrek) és a svéd Evil (Gonosz) című filmeket.

A Cold Mountain (Hideghegy) című filmet a legjobb férfi és a legjobb női mellékszereplő kategória mellett még öt másik kategóriában is jelölték - megfigyelők azonban mégis nagy vesztesnek tartják Anthony Minghella rendező filmjét, mivel nem kapott jelölést sem a legjobb film, sem a legjobb rendező kategóriákban.

Az Oscar-díjakat idén 76. alkalommal ítéli oda az Amerikai Filmakadémia, a díjkiosztó ünnepséget február 29-én rendezik meg a hollywoodi Kodak színházban. Négy év kihagyás után ismét - immáron nyolcadik alkalommal - Billy Crystal lesz az ünnepség ceremónia-mestere. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS