2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hitler-bajszos Fidel Castro a pártlap címoldalán

2004. január 02. 15:52, utolsó frissítés: 16:13

Hitler-bajszos, a Führer frizurájára emlékeztető hajviseletű Fidel Castro ábrázolással a címlapján jelent meg december 4-én a kubai kommunista párt hivatalos lapja, a Granma. A nevét Castro Nagymama nevű hajójáról kapó pártlap példányait meglepő gyorsasággal gyűjtötték be az utcáról a hatóságok, oly sikeresen, hogy a külföldi tudósítók a mai napig nem számoltak be a botrányról - írja a Guardian.

A lap eltűntetése ellenére is híressé vált fénykép a Fidel Castro és az észak-amerikai diákok találkozásáról szóló riportot illusztrálta. A vezér megszokott, szakállas, ősz hajú arca helyett azonban balra fésült fekete tincsek és hetyke kefebajusz látszanak. A katonai egyenruhába öltözött Castro a kubaiak háborúellenességét hirdető zászlók előtt szónokol.


A Guardiannek nyilatkozó kubaiak szerint a kép hátterében ülő kubai vezetők képét is megbirizgálták. Némelyikük szemüvegét maffiastílusban besötétítették, mások szájára fehér tapaszt tettek, jelezvén, hogy nem mernek felszólalni a vezér ötletei ellen. Mások szerint a fények véletlenszerű játékáról lehet szó. A hivatalos vizsgálat eddig csak annyit állapított meg, hogy a fotós semmiről sem tehet.

A hitlerbajszos Castro fénykép a kubai ellenzék eddigi leglátványosabb akciója. A kommunista országban amúgy is éledőben vannak a demokratikus mozgalmak, ezt jelzi, hogy a legismertebb ellenzéki vezető, Proyecto Varela októberben tizennégyezer kubai aláírásával megerősített petíciót nyújtott át a kormánynak. A petícióban a demokratikus és emberi jogokról tartandó népszavazás kiírására szólították a kommunista vezetést. (index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS