2021. október 18. hétfőLukács
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Temesvár: graffitik a város megrendelésére

2003. november 18. 11:24, utolsó frissítés: 11:24

Önkormányzati megrendelésre graffitikkel díszítik Temesvár elhanyagolt épületeit. A Béga-parti város vezetői szerződést kötöttek képzőművészek egy csoportjával, ennek értelmében néhány épület falát graffitik ékesítik. Az egyezség eredményeként színes rajzok keltik fel a figyelmet Temesvár több közlekedési csomópontján, a belvárosi aluljáró oldalfalain vagy a Műszaki Egyetem sportpályájának kőkerítésén. A szögletes, merev figurák, a kompozíciókhoz mellékelt gömbölyded feliratok az erőszaktól sem mentes valóságot jelenítik meg.


Radu Radoslav városi főépítész a sajtónak elmondta: Temesvár elöljárói nyugat-európai kollégáiktól lesték el a településszépítés e fortélyát. Hozzátette: az efféle dekorációkban rejlő lehetőségeket Romániában nem értékelik kellőképpen. Azok a személyek például, akik engedély nélkül összemázolnak egy épületet, 25 millió lejig terjedő büntetéssel sújthatók.

Temesváron azonban hivatalos engedély szentesíti a graffitikat. Ez nemcsak a művészeknek kedvez, hanem az önkormányzatnak is, amely ily módon gyorsan és viszonylag olcsón "felújíthatja" a hatalmas szürke falfelületeket, eltüntetheti a lakótelepi garázsokon vagy más falakon éktelenkedő obszcén szövegeket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS