2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A dohányzás segíti a szklerózis multiplex kialakulását

2003. október 28. 10:22, utolsó frissítés: 10:22

A dohányosoknak háromszor nagyobb esélyük van a szklerózis multiplex betegség kialakulására szervezetükben, mint azoknak, akik nem szívják a füstöt - közölték hétfőn amerikai és norvég kutatók. A norvég Bergeni Egyetem és az amerikai Harvard egyetem kutatói 1997 és 1999 között 22 ezer, 40 és 47 év közötti embert vizsgáltak meg, és az eredmények azt mutatják, hogy a dohányzó férfiak esetében háromszor, a dohányzó nők esetében pedig kétszer nagyobb esélye van a súlyos idegrendszeri betegség kialakulásának, mint nemdohányzó embertársaiknál.

- A cigaretta füstje olyan vegyi anyagok elegye, amelyek potenciális idegmérgek - közölte a Harvard kutatócsoportjának tagja, Alberto Ascherio. A kutatások azonban ennél tovább nem jutottak, a szakemberek egyelőre nem tudják, mi a pontos összefüggés a dohányzás és a nagyobb arányú izomsorvadásos megbetegedések között, s azt sem, miért veszélyeztetettebbek a férfiak.

A vizsgálatban részt vett szklerózis multiplexes betegek háromnegyede aktív vagy leszokott dohányos volt. Az eddigi adatok szerint azonban a dohányzás még mindig leginkább a szélesebb réteget érintő tüdőrák kialakulásában játszik nagyobb szerepet, mint az idegsorvadásos betegségében. A szklerózis multiplex genetikai eredetű kór, azonban bizonyos hatások - pl. dohányzás - erősíthetik megjelenését. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS