2022. január 26. szerdaVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Már a fáraók is ismerték a rágógumit

2003. október 27. 10:52, utolsó frissítés: 10:52

Egyiptom 3500 évvel ezelőtt nem csak piramisainak, de orvostudományának is köszönhette hírnevét: értékes adatokkal szolgál erről az Ebers-papirusz, egy orvosi tankönyv, amely 879 receptet, szak- és varázsszöveget tartalmaz mindenféle nyavalya ellen. A szájszag ellen javallott orvosságot főként a nők értékelhették nagyra: egy mirhából, tömjénből, sárgadinnyéből és egyéb összetevőkből álló golyócskát -- ez pedig nem más, mint az első rágógumi.


Az egyiptomi orvosok olyan mindennapos betegségeket gyógyítottak, mint a nátha, a gyomor- és a fogfájás, hatásos szereik voltak a hajhullás és a testszag ellen, de voltak ismereteik a fogamzásgátlásról is -- írja a National Geographic Deutschland című folyóirat novemberi számában. Tudtak testrészeket amputálni és fából készült pótvégtagokkal ismét visszasegíteni a sérülteket a normális életbe.

Az Ebers-papiruszt csaknem 140 éve találták meg egy thébai sírban, és most a lipcsei egyetemi könyvtárban őrzik. Az orvosi szöveggyűjtemény arról tanúskodik, hogy a betegségek 3500 év távlatában alig változtak. Az egyiptomiak is szenvedtek izületi gyulladásoktól és fájós fogaktól, küszködtek keringési zavarokkal, és gyötörte őket a migrén. Nem mentek ritkaságszámba a fertőzéses megbetegedések, sőt mai ismereteink alapján rákos esetek is kimutathatók.

Egy beteg egyiptomi háziorvosa tanácsát kérte, de súlyos esetekben specialistához is fordulhatott. Sok leírt orvosság a régi jó házipatikákat idézi: asztmára az orvos édes sörben főzött jánoskenyérfa gyümölcsét rendelte. Náthára anyatejet javasolt. A hosszúbors barkaszerű termését alkalmazták fogamzásgátlásra, és mézzel enyhítettek szembántalmakat.

Akárcsak ma, a gyógyszereket négy napon át kellett szedni, inhalálni vagy gargarizálni velük. Ha ebben az időszakban nem hatott az orvosság, akkor nem ért semmit. Hébe-hóba azonban tévúton jártak csodaszereikkel a régi egyiptomiak: a római salátát például potencianövelőnek tartották, amit a görögök később minden joggal neveztek lankasztónak, mert olyan anyagokat tartalmaz, amelyek ernyedtté és fáradttá teszik a szerelmes férfiút. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS