2021. október 18. hétfőLukács
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Orosz film vitte el az Arany Oroszlánt

2003. szeptember 08. 11:57, utolsó frissítés: 11:57

Az orosz Andrej Zvjagincev rendező Vozvrascsenyije (Visszatérés) című filmje nyerte el a legjobb alkotásnak járó Arany Oroszlán díjat szombat este a 60. Velencei Filmfesztiválon.

A zsűri állítólag szinte az utolsó pillanatban döntött az orosz versenyfilm mellett, amely egy új apát kapó két testvér életét mutatja be. Sokáig úgy látszott, hogy a házigazdák lesznek a befutók, Marco Belocchio Boungiorno, notte (Jó napot, este) filmjével, amely Aldo Moro elrablásához tér vissza. Belocchio nem is vett részt a szombat esti gálán, ahol azért vigasztalódhatott volna, hiszen a zsűri különdíját vehette volna át. Olasz film egyébként legutóbb 1998-ban nyert Velencében, s most a hazaiak elszalasztott lehetőségként keseregnek Belocchio miatt, habár az orosz versenyfilm elsősége mellett egyhangúlag szavazott a zsűri, kizárva minden tévedést.

A legjobb férfi színész díját az amerikai Sean Penn nyerte el a 21 Grams (21 gramm) című, Alejandro González Inarritu rendezte amerikai filmben nyújtott teljesítményéért. A legjobb női alakításért járó díj a német Katja Riemann-nak jutott a Rosenstrasse című, Margarethe von Trotta rendezte német-holland produkcióban nyújtott játékának elismeréseként. A legjobb rendezés díját, az Ezüst Oroszlánt a libanoni Randa Chagal Sabbag nyerte el a francia-libanoni produkcióban készült, Le cerv-volant (Papírsárkány) című versenyfilmjével. A japán Kitano Takesi a zsűri nagydíjaként ugyancsak Ezüst Oroszlánt kapott Zatoiki című filmjéért. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS