2021. október 18. hétfőLukács
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hormoninjekció az elhízás ellen

2003. szeptember 05. 11:48, utolsó frissítés: 11:48

A kínlódós, kétes eredményű fogyókúráknál biztosabb és kíméletesebb megoldást kínálhat az egészséget fenyegető elhízásra az a hormoninjekció, amelyet brit szakértők dolgoztak ki. A most bejelentett tudományos áttörés lényege az a felfedezés, hogy az elhízásra hajlamos emberek szervezete jelentősen csökkent mennyiségben termeli a PYY3-36 jelű hormont, amelynek feladata tudatni az aggyal, hogy a gyomor megtelt, be lehet fejezni az evést. A brit vizsgálati eredmény szerint a kövérek szervezete esetenként a normális mennyiségnél harmadával kevesebbet állít elő ebből a figyelmeztető hormonból, és ezért az érintettek egyszerűen tovább esznek a kelleténél.


A londoni Hammersmith kórházban elvégzett úttörő kísérletben 12 kövér és 12 normál testsúlyú önkéntest arra kértek, hogy egy napig koplaljanak, és reggelit se vegyenek magukhoz a kísérlet napján. A 24 órás böjt végén két részre osztották a csapatot, és mindkét kiscsoportba egyenlő számú elhízott és rendes alkatú részvevőt vezényeltek. Az egyik csoport mindegyik tagjának beadtak egy-egy adag jóllakottság-hormont, a másik hat ember placebót, vagyis ártalmatlan, de hatás nélküli injekciót kapott. Két órával később gazdag választékú svédasztalos ebédet tálaltak fel nekik.

A kísérlet látványos sikerrel járt: a valós hormonkészítménnyel beinjekciózott csoport tagjai -- kövérek és keszegek egyaránt -- átlagosan 30 százalékkal kevesebbet ettek, mint az álgyógyszerrel ellátottak.

A tervek szerint a hormonkészítmény öt éven belül hozzáférhető lesz Nagy-Britanniában. Az állami brit közegészségügyi szolgálat, az NHS nem zárja ki, hogy ingyen bocsátja a rászorulók rendelkezésére a napi 20 fontba kerülő hormonadagokat, mert hosszú távon ezzel jelentősen csökkenthető lenne az elhízottságból adódó betegségek évi 500 millió fontos kezelési összköltsége. A hivatalos felmérések szerint a brit lakosság 15 százaléka kórosan elhízott, és az NHS évente 54 ezer halálesetet ír a kövérségből eredő betegségek számlájára. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS