2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Boldogító igen az űrből

2003. augusztus 12. 10:37, utolsó frissítés: 12:16

Örök hűséget esküdött egymásnak a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó Jurij Malencsenko űrhajós és menyasszonya, a texasi Houstonban élő Jekatyerina Dmitrijeva. A 26 éves menyasszony a Johnson Űrközpontban mondta ki a boldogító igent, hagyományos fehér menyasszonyi ruhában. A Föld felszínétől 380 kilométerre keringő, 41 éves vőlegény fehér nyakkendőt kötött űrruhája gallérjára az emberiség történetének első űrbéli esküvője alkalmából.


A texasi törvények szerint az egyik házasulandó fél távollétében is meg lehet tartani az esküvőt - amennyiben az illető csakugyan nyomós ok miatt van távol. Az adott esetben az illetékes hatóság megfelelő oknak tekintette a vőlegény űrutazását. A vőlegény tanúja az űrállomás másik űrhajósa, az amerikai Edward Lu volt. A jegyesek már jó előre beszereztek minden szükséges engedélyt, és megállapodtak egy nagy amerikai televíziós csatornával a közvetítés kizárólagos jogáról. Az esküvő műholdas közvetítésének költségét - 8-10 ezer dollár a mintegy tízperces műholdas kapcsolatért - a jegyeseknek nem kellett megfizetniük, mert az űrhajósoknak joguk van a hozzátartozóikkal létesített rendszeres rádió-és tv-kapcsolathoz.

Jekatyerina négy éves volt, amikor családja elhagyta a Szovjetuniót, és kivándorolt az Egyesült Államokba; ő azóta is Houstonban él. Az űrprogramot irányító orosz és amerikai hatóságok csak hosszas vonakodás után egyeztek bele, kelletlenül az esküvőbe, de a jegyesek ragaszkodtak ahhoz, hogy ne kelljen megvárniuk a vőlegény útjának október végére-november elejére tervezett visszatértét. Az orosz űrhajózási ügynökség azzal érvelt, hogy egy orosz hivatásos repülőtiszt, fontos katonai titkok ismerője, nem házasodhat össze külföldi állampolgárral. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS