2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mégis megtartják az űresküvőt

2003. augusztus 06. 12:33, utolsó frissítés: 12:33

Mégiscsak megtartják ez első űresküvőt vasárnap az egyesült államokbeli Houstonban, illetve a Nemzetközi Űrállomáson - jelentette be Szergej Gorbunov, az orosz űrkutatási hivatal, a Roszaviakozmosz szóvivője kedden Moszkvában. A vőlegény a 41 éves orosz Jurij Malencsenko, aki októberig a Föld körül keringő űrállomáson teljesít szolgálatot, a menyasszony pedig a 26 esztendős, amerikai állampolgárságú, de orosz származású Jekatyerina Dmitrijeva.


Gorbunov közölte: a Roszaviakozmosz hozzájárult Malencsenko esküvőjéhez, de csak a kozmonautákat a családtagjaikkal folytatott beszélgetéseket megillető időkeret terhére hívhatja fel vasárnap ifjú feleségét. "Végül is az űrhajósok magánügye, hogy mikor akarnak házasodni, és a tevékenységükre vonatkozó szolgálati szabályzatban különben sincs olyan kitétel, amely tiltaná az űresküvőt" - fűzte hozzá a szóvivő. Malencsenko egyébként már meghívta Jurij Koptyevet, az orosz űrhivatal vezetőjét a lakodalomba, amelyet egy houstoni étteremben rendeznek meg. Egyelőre nem egészen világos, hogy miként zajlik majd az esketési ceremónia. A Földtől mintegy 400 kilométeres magasságban keringő űrhajós azonban a jelek szerint az alkalomnak megfelelően öltözködik majd, hiszen az űrállomáson egy nemrégiben kikötött Progressz teherűrhajó frakkot és jegygyűrűt is felvitt neki. "Odalent", azaz Hosutonban pedig a tervek szerint ügyvédje képviseli őt.

Malencsenko küszöbönálló különös házassága úgy tűnik, nem is annyira az orosz űrhatóságok főnökeit, mintsem az orosz hadsereg vezetőit bosszantotta fel, hiszen a kozmonauta az orosz légierő ezredese. Vlagyimir Mihailov vezérezredes, a haderőnem parancsnoka felháborodottan vette tudomásul, hogy egyik beosztottja filmsztárként akarja mutogatni magát. Másrészt az állambiztonsági előírásoknak megfelelően egy hivatásos tisztnek elöljárói előzetes hozzájárulását kell kérnie ahhoz, hogy külföldi állampolgárt vegyen feleségül - mutatott rá a tábornok. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS