2024. április 18. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A krónikus betegek szervezetének ajánlása: aki veszélyeztetett, az első tüneteknél forduljon orvoshoz!

2022. február 10. 14:06, utolsó frissítés: 14:10

A COVID-19-es megbetegedések száma az utóbbi napokban robbanásszerűen megnőtt, és a krónikus betegek, különösen az idősek, továbbra is veszélyeztetettek - figyelmeztet a Krónikus Betegek Szervezeteinek Koalíciója (COPAC), a legnagyobb romániai ilyen profilú szervet. A COPAC képviselőinek üzenete a krónikus betegek számára: "Vizsgáltassa meg magát az első jeleknél, és menjen orvoshoz, ha veszélyeztetett!".


A koalíció rámutat: a krónikus betegségek fontos kockázati tényezőnek bizonyultak a SARS-Cov-2 vírussal fertőzött, több mint 60 000 ember halála kapcsán Romániában az elmúlt két évben. Az Országos Közegészségügyi Intézet jelentései szerint az elhunytak több mint 93%-ának volt legalább egy krónikus betegsége a következő kategóriákban: szív- és érrendszeri betegség (10 esetből 7), cukorbetegség (10-ből 3), idegrendszeri betegség vagy elhízás (10-ből 2), valamint vese-, tüdő- vagy rákbetegség (10-ből 1).

"Felhívjuk minden krónikus beteg figyelmét, hogy a Covid-19 első tüneteinek megjelenése után minél hamarabb forduljon háziorvosához. A Covid-19 speciális kezeléseit, amelyek ma már rendelkezésre állnak, a lehető leghamarabb kell alkalmazni, mert ezek jelentősen csökkenthetik a betegség súlyosbodásának kockázatát, a betegség lefolyásának időtartamát, a kórházi kezelés és a halálozás kockázatát. Érdeklődjön orvosánál, hogy elvégzi-e a vizsgálatokat, mivel jelenleg 4000 háziorvos végez ilyen vizsgálatokat" - tanácsolják a COPAC képviselői.

Radu Gănescu, a COPAC elnöke, akit szintén krónikus betegséggel - talasszémiával - diagnosztizáltak, elmesélte, hogyan fertőződött meg a napokban, és miként járt el: "Van egy személyes példám: a minap megfertőződtem, és elmentem egy vizsgálati központba, ahol kivizsgáltak és kezeltek. Könnyen túltettem magam a betegségen, bár krónikus beteg vagyok, több betegséggel. Ami nagyon fontos: nem maradtam kórházban, de kezelésben részesültem. Elmehetsz egy vizsgálati központba anélkül, hogy félned kellene a kórházi kezeléstől vagy bármilyen veszélytől."

Milyen lépéseket kell tennem, ha a SARS-CoV-2 tesztem pozitív?

Az eredmény kézhezvételét követő első 5 napon belül a legalább két kockázati tényezővel rendelkező személyeknek el kell menniük egy COVID-19 vizsgálati és kezelő központba.

Jelenleg országszerte több mint 200 ilyen központ van engedélyezve, amelyek listáját az Egészségügyi Minisztérium vagy a CNAS honlapján lehet megtekinteni.

A klinikai és laboratóriumi vizsgálatot követően a vizsgálati központok orvosai a betegek számára ambuláns (otthoni) kezelést írhatnak elő, amelyet az egyes betegek klinikai profiljához igazítanak, a betegség súlyosságának és az említett kockázati tényezők fennállásának függvényében.

A koronavírus-fertőzés tünetei általában 2-6 nappal az expozíciót követően jelentkeznek, egyes esetekben akár 14 nap után is. A Covid-19 leggyakrabban megfigyelt tünetei: láz vagy hidegrázás, köhögés, légszomj, fáradtság, izom- és testi fájdalom, fejfájás, íz- vagy szagláscsökkenés, torokfájás, orrdugulás, orrfolyás, hányinger vagy hányás, hasmenés. A vírus omikron változatával való fertőzés esetén a kutatások szerint a leggyakoribb tünetek a rhinorrhoea (orrfolyás), fejfájás, fáradtság (enyhe vagy súlyos), tüsszögés és torokfájás.
Ma már létezik olyan kezelés, amely megelőzi a szövődményeket és a súlyos állapot kialakulását. (hotnews.ro, hírszerk.)

Fotó: Marcus Aurelius/Pexels

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS