2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egy moldvai városban lába kelt egy 2 méteres, 1,5 tonnás Ștefan cel Mare-szobornak

2022. január 31. 17:25, utolsó frissítés: 17:26

Alaposan meglepődtek a Galați megyei Tecuci önkormányzatának munkatársai, amikor meg akarták volna tekinteni az egykori moldvai fejedelem, Ștefan cel Mare szobrát, melyet 18 évig raktárban tartottak, most viszont eldöntötték: kihelyezik. Hűlt helyét találták ugyanis a 2 méter magas, 1,5 tonnás, bronzból készült alkotásnak, mely egy helyi művész, Dan Mateescu munkája volt.


A ziarultecucean.ro szerint 2004-ben rendelte meg a helyi önkormányzat a mellszobrot, amely akkor 900 millió lejbe került. El is készült, viszont az elmúlt 18 évben nem sikerült eldönteni, hová helyezzék ki az uralkodó szobrát. Ezért az alkotást eleinte a városháza garázsában tartották, majd a katonaság helyi egységének a raktárába szállították át.

Miután végre sikerült dűlőre jutniuk a tekintetben, hogy melyik közterületen álljon a büszt, január 28-án a városháza tisztviselői elmentek a katonai egység raktárába, hogy ellenőrizzék a mellszobor állapotát.

Az eltűnt szobor. Forrás: FOTO CLUB TECUCI/ziarultecucean.comAz eltűnt szobor. Forrás: FOTO CLUB TECUCI/ziarultecucean.com


Megdöbbenve tapasztalták azonban, hogy a szobor eltűnt. A helyi újság szerint egyelőre senkinek sincs fogalma arról, hogy ki, mikor és hová vihette el. Ahogy arról sem, hogy mi célból vette magához az alkotást az, aki eltökítette a raktárukból. (ziarultecucean.ro, hírszerk.)

Fotó: Az eltűnt szobor. Forrás: ziarultecucean.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS