2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Joni Mitchell kanadai dalszerző is csatlakozott a Spotify-ellenes mozgalomhoz egy oltásszkeptikus podcast miatt

2022. január 31. 12:55, utolsó frissítés: 13:27

Joni Mitchell kanadai énekes-dalszerző is csatlakozott Neil Younghoz, aki bojkottálja a Spotify-t, amiért az teret ad a koronavírus-védőoltással kapcsolatos "téveszméknek" - számol be az Euronews.


A napokban a 76 éves Young a streamingszolgáltatótól való kivonulását azzal indokolta, hogy bár támogatja a szólásszabadságot, nem járul hozzá, hogy dalait olyan platformon játsszák, amelyen Joe Rogan oltásszkeptikus influenszer, Joe Rogan podcastjai is hallhatók.

Joe Rogan a The Joe Rogan Experience című podcastsorozat házigazdája. A Spotify rendelkezik a műsor kizárólagos jogai felett, melyekért állítólag 100 millió dollárt fizetett 2020-ban és amely a platform legnépszerűbb programjává vált, havi 200 millió letöltéssel.

Rogan heves vitákat váltott ki a járványról, az amerikai kormány járványkezeléséről és a vírus terjedését gátló vakcinákról alkotott nézeteivel. Korábban azért bírálták, mert az ivermectin nevű féregtelenítő gyógyszert a koronavírus kezeléseként reklámozta, december végén pedig 1300 tudós és egészségügyi szakember nyílt levélben követelte a Spotifytól, hogy lépjen fel Rogan ellen, akit hazugságok terjesztésével vádolnak.

A honlapján pénteken közzétett nyilatkozatában Joni Mitchell azt állítja, azért lépett, mert felelőtlen emberek olyan hazugságokat terjesztenek, amelyek emberek életébe kerülnek.
Mitchell egyebek mellett kifogásolta, hogy a műsorban lebeszélik a fiatalokat és a gyerekeket az oltásról.

Értékének hat százalékát veszítette el a Spotify január 26 óta. Akkor eszkalálódott a konfliktus a streamingplatform és Neil Young között, majd Joni Mitchell lépésével még jobban felpörgött a #CancelSpotify kampány, ami hétfőn valószínűleg még nagyobb veszteséget fog okozni a Spotify-nak.

Joe Rogan tízperces Instagram-üzenetben kért elnézést a Spotifytól, amiért botrányt okozott azzal, hogy félretájékoztatások hangzottak el a podcastjában a koronavíus-járvánnyal kapcsolatban, de fenntartotta, hogy a továbbiakban is terveiben áll olyan vendégeket meghívni a műsorába, akik megosztó álláspontot képviselnek a kérdésbenírja a Reuters. „Ha feldühítettelek titeket, azért elnézést kérek. Megteszek mindent annak érdekében, hogy a vitatottabb álláspontokat mások nézeteivel ellensúlyozzam” – mondta Rogan.

Ezzel egyidejűleg a Spotify vezérigazgatója, Daniel Elk blogbejegyzésben jelentette be, hogy a koronavírus témájú anyagoknál olyan tartalomajánlót jelenítenek majd meg, amely egy egészségügyi szakemeberektől és más hiteles forrásokból származó információs adatbázishoz vezet. (Euronews/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS