2024. április 18. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Gravitációmentes tereket létrehozó, alacsony energiaigényű szélcsatornát mutattak be Budapesten

2022. január 28. 15:40, utolsó frissítés: 15:40

Alacsony energiaigényű függőleges szélcsatornát mutattak be pénteken Budapesten, a magyar innováció a katonai és a polgári oktatás, a sportolás és a szórakozás területén is felhasználható.


A projekt összköltsége meghaladta a 657 millió forintot, ehhez a JÁSZMETÁL-2000 Fémipari Kft. és a Skyward Tunnel Kft. 370 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból.

A fejlesztők tájékoztatása szerint az eszköz célja, hogy a széltérben a gravitációnál nagyobb erő legyen elérhető, így lehetővé váljon az ember lebegése, illetve oktatási, sport vagy művészeti manőverek végrehajtása.

A szélcsatornák felhasználási területe széles és jelentős kiaknázatlan lehetőségek rejlenek bennük.

A szabadesést szimuláló szélcsatornák egyre népszerűbbek világszerte, a katonai oktatás során a légideszantosok képzésében van jelentős szerepük, a polgári ejtőernyős képzésben hasonló oktatási funkciót tölthetnek be, de a közoktatásban kísérletek is szemléltethetők szórakoztató formában egy szélcsatornában. Használhatók emellett sporttevékenységre, szórakozásra és szerepük lehet sérült emberek rehabilitációjában is. (MTI)


Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS