2024. április 18. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Erdélyi Nők a Szülésért: ne az anyatejes táplálás rovására alakítsák a romániai családpolitikát!

2022. január 23. 23:31, utolsó frissítés: 23:31

Az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi politikusai a napokban bejelentették, felkérték az Erdélyi Magyar Szövetség parlamenti képviselőit (az RMDSZ-frakció tagjait, Zakariás Zoltánt és Kulcsár-Terza Józsefet), vizsgálják meg annak a lehetőségét, hogy "egy törvénymódosító javaslattal a tejpor és pelenka ÁFÁ-ját a jelenlegi 9%-ról és 19%-ról 5%-ra csökkentsék" - derül ki az EMNP közleményéből. A közleményben a "kisgyermek-nevelésben nélkülözhetetlen terméknek" nevezik a tápszert és a pelenkát, amelyekre havonta két gyermek esetében akár 1000 lejt kell költeniük a családoknak.


Az Erdélyi Nők a Szülésért mozgalom a hír kapcsán közleményt adott ki Ne az anyatejes táplálás rovására alakítsák a romániai családpolitikát! címmel. Üdvözlik az áfacsökkentés javaslatát, ugyanakkor szükségesnek tartják, hogy ugyanilyen nagy hangsúly essen a korszerű és szakmailag megalapozott szoptatástámogatásra is.

"Érdeklődve olvastuk a sajtóban azt a Nagyváradon felvetett javaslatot, miszerint törvénymódosítás készülne (vagy a javaslat javaslata), hogy „a tejpor és pelenka ÁFÁ-ját a jelenlegi 9%-ról és 19%-ról 5%-ra csökkentsék” a kisgyerekes családok támogatása jegyében. A javaslat deklarált célja az lenne, hogy javítson a gyermekeket nevelő családok helyzetén.

Az anyák, gyermekeik és családjaik érdekeit képviselő nőmozgalomként örvendetesnek tartjuk, hogy mostanában egyre több szó esik a kisgyerekes családok támogatásáról, ugyanakkor úgy gondoljuk, hogy minden, a családokat érintő közpolitikai döntéscsomag kidolgozási folyamatába szükséges bevonni azokat is, akikért elviekben készül.

Az anyatej-helyettesítő tápszerek indokolt esetben életmentőek lehetnek, és sok kisbabának biztosítják a fejlődésükhöz szükséges megfelelő táplálékot anyatej hiányában, ezért az áfacsökkenések javaslatát üdvözöljük. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet arra, hogy a tápszerek a legtöbb esetben nem nélkülözhetetlenek egy kisbaba felneveléséhez, ha az anya szoptatási törekvéseit megfelelően támogatja a környezete.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai szerint az újszülött számára legmegfelelőbb táplálék az anya teje, annak hiányában pedig a donor anyatej. Ha ez sem áll rendelkezésre, akkor fordulunk tápszer használatához. Az anyák nagy többsége, amennyiben szoptatási nehézség esetén megfelelő szaksegítséget kap, sikeresen tudja szoptatni gyermekét. Bár jelen pillanatban a szoptatásnak kedvezőtlen társadalmi körülmények, a megfelelő információkhoz való hozzáférés hiánya, a szoptatás kezdetét megalapozó kórházi jó gyakorlatok alkalmazásának elmaradása (aranyóra, rooming-in), a korszerű szoptatási tanácsadáshoz való hozzáférés korlátozottsága miatt továbbra is nagyon alacsony Romániában a kizárólagosan szoptatott kisbabák aránya, ennek dacára az anyák körében egyre többen szeretnék szoptatni gyermeküket. Ezt az alulról indult folyamatot egy családvédelmi közpolitikai javaslattal nem visszavetni, hanem támogatni kell.

Ezért, a teljesség igénye nélkül, egy ilyen, a gyermeket nevelő családok helyzetén javítani akaró javaslatcsomagnak kiemelten kell fókuszálnia a következőkre is:
- ingyenes, korszerű, minden anya számára hozzáférhető szoptatási tanácsadás biztosítása,
- nemzetközileg akkreditált, szakképzett szoptatási segítők (IBCLC laktációs szaktanácsadók, La Leche Liga-tanácsadók) helyszíni kiszállásának támogatása,
- szoptatással kapcsolatos képzések anyáknak és a velük kapcsolatba kerülő egészségügyi személyzetnek,
- káros kórházi protokollok (elsősorban az anya-baba szeparáció) felszámolása, helyettük a baba- és anyabarát jó nemzetközi gyakorlatok meghonosítása,
- gyermekágyas segítők, perinatális szaktanácsadók, dúlák, bábák szakmája gyakorlásának támogatása, ehhez a megfelelő jogi keret megteremtése,
- anyatejbankok létesítése,
- anyatej-adományozás ösztönzése.

Mozgalmunk több száz tagjának tapasztalatát közvetítve kijelenthetjük, hogy a romániai kórházakban és más egészségügyi/szociális intézményben tápszer- és cumisüvegreklám fogadja az anyákat, miközben a szoptatás támogatása legfeljebb csak nyilatkozatok szintjén történik, hiányos vagy teljesen hiányzik. Ez nincs így jól" - áll a közleményben.

Az Erdélyi Nők a Szülésért mozgalom célja, hogy tematizálja a szülés és gyermekágyas időszak nőket, gyermekeket és egész családokat érintő problémáit, megoldásokat javasoljon, és hozzájáruljon az evidencián és korszerű ismereteken alapuló szülészeti ellátás elterjedéséhez Erdélyben is. A mozgalomhoz itt lehet csatlakozni.

(hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS