2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kolozsvári Yuppitól székelyföldi lovasterápiáig: itt vannak a MOL Gyermekgyógyító új győztesei!

2022. január 21. 15:31, utolsó frissítés: 15:31

A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány közzé tette a MOL Gyermekgyógyító 13. pályázati kiírásának eredményeit: 17 pályázatnak nyújtanak 400.000 lej támogatást emocionális terápiák és pszichoszociális beavatkozások megvalósítására - jelentették be.


A támogatásból 17 civil szervezet részesül, amelyek 678 gyermeknek és hozzátartozóiknak szerveznek terápiás foglalkozásokat.

A MOL Gyermekgyógyító program keretében 13 év alatt összesen 246 pályázat nyert támogatást közel 4,5 millió lej értékben, 13.000 gyermek és serdülő életminőségének javítására.

„Az elmúlt 13 évben a MOL Gyermekgyógyító egy rendkívül összetett programmá nőtte ki magát, és általa minden évben számos gyermeknek és családnak sikerül reményt nyújtani. A MOL Románia nagyon sok barátra tett szert a program révén, és megismerte a bátorság, a megküzdés és a túlélés példaképeit egyrészt a gyermekek, másrészt pedig a fogyatékos vagy beteg gyermekekkel foglalkozó szakemberek személyében. A MOL Románia továbbra is a közösségek elkötelezett partnere marad, és folytatja az egészségügyet, az oktatást, a sportot és a környezetet érintő társadalmi felelősségvállalási programjait” – nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A 2021. szeptemberében meghirdetett kiírásra 49 civil szervezet nyújtott be pályázatot. A civil szervezetek fogyatékkal élő, krónikus beteg vagy súlyos betegségekből lábadozó gyermekeknek és serdülőknek biztosítanak pszichoszociális beavatkozásokat, emocionális- és művészetterápiás tevékenységeket. Összesen 18 megyéből érkeztek pályázatok, 37 egyesület korábban is pályázott a programban. A nyertes pályázatok megvalósítására 2021. december és 2022. augusztus között kerül sor.

A nyertes egyesületek Bukarestből, illetve Bákó, Bihar, Giurgiu, Hargita, Ilfov, Kolozs, Kovászna, Maros, Szatmár, Szeben és Szilágy megyéből valók. A nyertes pályázatok megvalósításában a célkitűzéseknek, illetve a célcsoport igényeinek megfelelően a következő módszereket alkalmazzák: művészetterápiás technikák (ének és zene, mozgás és tánc, modellezés, rajz, festészet, Metamorphoses meseterápia, terápiás mesék, illetve ezek különböző kombinációi); játékterápiás technikák (sandtray play, bábozás és bohócok alkalmazása, szerepjátékok, gyermek pszichodráma); foglalkozásterápia (szenzoros integráció, multiszenzoriális játékok, kalandterápia, TUSMA módszer); állat-asszisztált terápiák (lovasterápia, kutyaterápia).

„A fogyatékossággal élő és beteg gyermekeket segítő civil szervezetek is nehéz időszakot tudnak maguk mögött; 2020-2021-ben számos kihívással szembesültek, és sajátos tapasztalatokat szereztek. Voltak olyan egyesületek, amelyek csökkentették, de egyesek kénytelenek voltak teljesen felfüggeszteni tevékenységüket. A tavalyi kiírásban legtöbb hét hónapra terjedhetett ki a pályázatok megvalósítása, idéntől azonban ez az időszak ismét kilenc hónap: 2021. december – 2022. augusztus. Idén szeptemberben a nyertes egyesületek ismét egy konferencia keretében mutatják be az elért eredményeket. A beteg és fogyatékos gyermekekkel foglalkozó civil szervezettel tartjuk a kapcsolatot, azokkal is, amelyek csökkentették vagy megszakították a tevékenységüket, folyamatos tájékoztatást biztosítunk az elkövetkező kiírásokon való részvétel érdekében.” – nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

Kolozs megyéből a Kozmutza Flóra Egyesület és a Yuppi Tábormozgalom Egyesület nyert támogatást; a gyergyószentmiklósi Salvator Alapítvány és a marosvásárhelyi Patadallam Egyesület lovasterápiás foglalkozásokat fog szervezni fogyatékkal élő gyermekek számára; a sepsiszentgyörgyi Vízalatti Kutatások Központja a TUSMA módszert (hidroterápiás és zeneterápiás elemek kombinációja), valamint imaginációs technikákat alkalmazva fogyatékkal élő gyemekek életminőségének javítását tűzte ki célul. A nyertes szervezetek teljes listája megtalálható a www.molromania.ro és a www.pentrucomunitate.ro honlapokon. (közlemény, hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS