2024. április 16. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Körbeérte a Földet a tongai vulkánkitörés okozta lökéshullám

2022. január 17. 07:48, utolsó frissítés: 07:48

Magyarországon és Romániában is érzékelhető volt a Tonga közelében történt tenger alatti vulkánkitörés okozta légköri nyomásváltozás - jelentették meteorológusok.


A magyarországi Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap a Facebook-oldalán felidézte, szombaton helyi idő szerint a késő délutáni órákban (magyarországi idő szerint kora reggel) a Csendes-óceán nyugati részén fekvő - Magyarországtól mintegy 17 ezer kilométerre lévő - Tonga-szigetek térségében vulkánkitörés történt, amely miatt szökőárriadót is elrendeltek. A vulkán hamufelhője 20 kilométeres magasságba tört, hatalmas robaját több mint ezer kilométeres távolságban is hallották.

A hirtelen kialakuló légköri nyomáshullám körbeérte a bolygót, így a Föld minden egyes pontjában érzékelték. A meteorológiai szolgálat azt írta: a magyarországi mérőállomások is regisztrálták a hirtelen bekövetkező nyomásváltozást. "A nyomási zavar az összes állomáson átment, jellemzően 0,5 és 1 hektopascal közötti változásokat okozva, egy-két helyen azonban több mint 1 hektopascalos változást produkált".

A meteorológiai szolgálat érdekességként azt is kiemelte, hogy mivel a lökéshullám két irányból érte el Magyarországot, így kétszer figyelhető meg a mérésekben a zörej.

A Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkán kitörése szökőárhoz (cunami) vezetett Tongán. A Csendes-óceáni Szökőárjelző Központ (PTWC) vasárnap fújta le a szökőárriadót.

A romániai meteorológusok is regisztrálták a lökéshullámot a meteoroloógiai állomásokon, írja az observatornews.ro. Kiemelik: a lökéshullám kevesebb mint 24 óra alatt érte körbe a Földet.

A Szentegyházi meteo állomás népszerű szakmai oldalon több posztban is ír a működtető meteorológus a jelenségről.(mti, hírszerk)


Kiemelt kép forrása: Szentegyházi meteo állomás

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS