2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elpusztult az aranyérmes aknakereső patkány

2022. január 11. 18:21, utolsó frissítés: 18:21

Nyolcéves korában elpusztult Magawa, a gambiai óriáspatkány - tudósít a HVG. Az állatot 2020 szeptemberében „életmentő bátorságáért és odaadó szolgálatáért” aranyéremmel tüntették ki, miután a segítségével 141 ezer négyzetméteres területet sikerült aknamentessé tenni Kambodzsában.


A BBC beszámolója szerint az állat öt év alatt több mint 100 taposóaknát és egyéb robbanószert szimatolt ki az országban. Magawát a belga Apopo nevű jótékonysági szervezet képezte ki, hogy figyelmeztesse a tűzszerészeket. A szakemberek neki köszönhetően biztonságosan el tudták távolítani a szerkezeteket.

A jótékonysági szervezet szerint Apopo az elmúlt egy hetet még jó egészségben töltötte, ám az utolsó napokban egyre fáradtabb volt, a szokásosnál többet aludt, és már enni sem evett.

Az állatot Tanzániában tenyésztették, majd egy éven át trenírozták az aknakeresésre. A szervezet szerint nagy szükség volt a munkájára, Kambodzsában ugyanis akár 6 millió taposóakna is lehet a földben. Magawa nagyjából 20 perc alatt kutatott át egy futballpálya méretű területet.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS