2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kovid a neve, de nem vírus, viszont virális

2022. január 11. 15:40, utolsó frissítés: 2022. január 12. 12:48

"A nevem Kovid és nem egy vírus vagyok (My name is Kovid and I'm not a virus)" - írta még 2020 februárjában Kovid Kapoor a Twitterén, ami azóta is rögzített poszt a profilján. És valószínűleg még nem is sejtette, hogy a dolgok az akkor tapasztaltnál csak rosszabbra fognak fordulni. Kovid Kapoor - és más Kovidok - megváltozott életéről most a The Washington Post írt cikket, ami csak rátett egy lapáttal.


Kovid Kapoor az indiai Bengaluru városában élő férfi, a szanszkrit eredetű neve pedig azt jelenti, hogy tanult személy. A név szerepel a védikus irodalomban is, többek között egy Hanumán istennek szentelt imában. A név azonban teljesen új értelmet nyert a járvány idején, ami jelentősen megváltoztatta a Kovid nevű emberek életét, rendszeres humorforrásá váltak. Néhányan a közösségi médián kapcsolatba is léptek egymással, hogy együtt megvitassák és panaszkodjanak az élményeikről.

"Teljes őrület volt" - mondta Kapoor a The Washington Postnak a járvány kitörése utáni időszak tapasztalatairól, aki két éve rendszeresen azzal viccelődik, hogy ő biza már 1990 óta pozitív. Mosolyogták már meg a repülőterén, amikor megnézték az útlevelét. A Google is próbálta már "kijavítani" a nevét. Amikor pedig a barátai tortát rendeltek a 30. születésnapjára, a cukrász azt írta rá, "Boldog születésnapot, #covid-30". A cukrász azóta is kéri az elnézést, és bocsánatkérő tortát is készített már.A saját beszámolója szerint számtalanszor viccelt a saját nevével a Twitteren és az Instagrammon az elmúlt két évben, de csak azután kapta fel a média a történetét, hogy a legutóbbi Srí Lanka-i utazásáról megosztott néhány apró élményt.

"Este megosztottam a tweetet, kaptam néhány lájkot, majd elaludtam, és másnap reggel arra ébredtem, hogy az emberek kapcsolatba akarnak lépni velem – egy rakás lájkot és retweetet kaptam, amire nem számítottam" - írja az oldalán. A nap előrehaladtával a története pedig egyre népszerűbb lett, amit az is segített, hogy megosztott néhány fotót az elmúlt két év apró vicces eseményeiről.

"Az élet adott nekem (és másoknak) egy savanyú citromot" - írta Kapoor a Twitteren. "Úgy döntöttem, hogy mindenkit megviccelek, és limonádét készítek belőle. A vicces és egyben szomorú ebben az, hogy életem hátralévő részében, még több citrom lesz" - mondta. Amióta virális lett a története nemcsak a The Washington Post írt róla, állítása szerint az elmúlt napban 5 élő televíziós bejelentkezése szerte a világon, és több, mint 20 rádióinterjút adott, és számtalan olyan nyelven jelent meg cikk róla, amit el sem tud olvasni (például ez is).Amikor 2020 februárjában az egészségügyi világszervezet a SARS-CoV-2 vírus által kiváltott betegség nevéről döntött, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a szervezet főigazgatója azt mondta, hogy olyan nevet kellett találni, amely nem utal sem földrajzi névre, sem állatra, sem egyénre, sem embercsoportra, ugyanakkor könnyen kiejthető és a betegséggel kapcsolatba hozható. Úgy néz ki, hogy a WHO-nak nem sikerült minden feltételnek megfelelnie.

"Az első év elég vicces volt" - mondta az amerikai lapnak az indiai Indore városban élő Kovid Jain. Állítása szerint mostanában már nem szívesen nem használja nyilvánosan a nevét, inkább a férje nevét vagy valami becenevet használ - a KJ iniciálét vagy a Kokót -, hogy ne keltsen feltűnést. Pedig állítása szerint büszke volt a nevére, amelyet az apja választott számára.Fontos megjegyezni, hogy a Covid-19 nem a vírus neve, hanem a SARS-CoV-2 vírus által okozott betegségé, de valószínűleg nem Kovid Kapoor volt az egyetlen, aki 2020 februárjában még nemigazán vágta a különbséget. (washingtonpost.com/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS