2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A teljes EU-ból Romániában fogyasztják a legkevesebb zöldséget és gyümölcsöt

2022. január 04. 14:41, utolsó frissítés: 14:45

Az Eurostat kedden hozta nyilvánosságra a 2019-es kutatási adatait arról, hogy az uniós állampolgárok mennyi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak.


Annak ellenére, hogy a táplálkozás-szakértők szerint a napi öt adag zöldség és gyümölcs volna az ideális mennyiség, az adatok szerint a lakosok egyharmada nem eszik zöldséget és gyümölcsöt mindennap, és alig több mint az emberek egytizede fogyasztja el a naponta javasolt öt adagot.A felmérés szerint a lakosság 33 százaléka nem, 55 százaléka 1–4 alkalommal, és csupán 12 százada eszik zöldséget vagy gyümölcsöt a napi irányadó öt alkalommal. Utóbbi a legnagyobb arányban Írországban (33%), Hollandiában (30%) és Dániában (23%) érhető tetten, ezzel szemben Romániában csak a lakosság 2, Bulgáriában és Szlovéniában pedig az 5 százaléka eszik napi ötször gyümölcsöt vagy zöldséget.A nagy mintákon végzett, statisztikailag igazolt vizsgálatokból egyértelműen látszik, hogy az alapvetően egészséges vagy mediterrán diéta összefügg a mentális egészséggel, bizonyos kutatások szerint a mediterrán diéta 30 százalékkal alacsonyabb rizikófaktort jelent a depresszióra. Ezen belül is, akik több zöldséget és gyümölcsöt esznek, saját beszámolóik alapján boldogabbak és elégedettebbek az életükkel. Ezzel szemben a tipikus nyugati étrend (a telített zsírsavak, a finomított szénhidrátok és a feldolgozott ételek) magas bevitele rosszabb mentális egészségi mutatókkal jár együtt.A zöldség–gyümölcsbevitel, valamint a teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek és olajos magvak fogyasztása pedig nemcsak a bennük található tápanyagok, hanem a rosttartalmuk miatt is kiemelkedő fontosságú, mivel ezek a tápanyagok az egészséges bélflórát biztosítják.

Éppen ezért a napi 5 adag (1 adag kb. 80 gr, vagy 1 db alma, 1 db banán, 1 tálka saláta, 1 marék mag – a krumpli sajnos nem számít bele!) zöldség, gyümölcs, olajos magvak az egyik legjobb befektetés, amit tehetünk mind a fizikai, mind a mentális egészségünkért.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS