2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Brit kutatók szerint az omikron nem támadja annyira a tüdőt, viszont sokkal fertőzőbb

2022. január 03. 15:36, utolsó frissítés: 15:36

Brit kutatók vizsgálatai szerint az omikron nevű vírusvariáns nagyobb valószínűséggel fertőzi meg a torkot, mint a tüdőt, ami szerintük magyarázatot adhat arra, hogy a kórokozó miért terjed gyorsabban a korábbi változatokhoz képest.


A témában készült új vizsgálatok eredményeit a The Guardian cikkét a HVG foglalta össze. Az összegzés szerint hat különböző tanulmány is arra jutott, hogy a Dél-Afrikából származó variáns elsősorban a felső légutak sejtjeit támadja, nem pedig a tüdő mélyén lévőket.

Deenan Pillay, a University College London virológusa szerint az omikron nagy valószínűséggel kevésbé veszélyes az egészségre, mint a korábban felfedezett és elterjedt variánsok. Abban viszont nincs kérdés szerinte, hogy az újfajta vírusváltozat több sejtet tud megtámadni.

Az említett hat kutatás egyikét a liverpooli Molekuláris Virológiai Kutatóközpont végezte. Ők azt találták, hogy az omikronnal fertőzött egerek tüdeje kevésbé károsodott a megfigyelési időszak alatt, nem veszítettek annyi súlyt, emellett a tüneteik is enyhébbek voltak, mint más törzseknél. (Az eredményeket egyelőre nem ellenőrizték külső csoportok.)

A szakértők szerint a kedvező eredmények ellenére nem szabad lazítani a védekezésen, mert az omikronról továbbra sem tudunk eleget, a variáns pedig továbbra is veszélyt jelenthet azokra, akik valamilyen egészségügyi problémával küzdenek. (HVG)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS