2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Adriana Pistol: az ötödik hullám sokkal gyorsabban tetőzhet, mint a negyedik

2021. december 29. 16:45, utolsó frissítés: 16:45

Az omikron-vírusváltozat által okozott ötödik járványhullám vélhetően rövidebb időn belül tetőzik majd, mint a delta-variáns meghatározta negyedik hullám - jelentette ki szerdán a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ igazgatója.


Az egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón Adriana Pistol rámutatott, az omikron-variáns jelentősen gyorsabban terjed, mint az eddigi vírusváltozatok. A szakember felhívta a figyelmet azokra a tényezőkre, amelyek meglátása szerint megnehezítik az ország helyzetét a járvány ötödik hulláma előtt: a 65 éven felüli személyek és a krónikus betegek 60 százaléka nincs beoltva; a teljeskörűen beoltottak mindössze 25 százaléka kapta meg az emlékeztető oltást; nehézkesen haladnak a járványügyi vizsgálatok, mivel az országba érkezők közül sokan nem töltik ki a beutazási formanyomtatványt; késik a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetése.

E tényezők mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a járványgörbe felfele ívelésekor exponenciálisan nőjön majd az új megbetegedések száma, és míg a negyedik hullám 52 nap után tetőzött, az omikron okozta hullám a becslések szerint három héttel korábban, 31 nap alatt tetőzhet, 25 ezres vagy akár ennél is nagyobb napi esetszámmal. A Covid-igazolvány bevezetése esetén kevésbé lenne meredek a járványgörbe emelkedése, így csökkenne a kórházakra nehezedő nyomás - vélekedett Pistol.

A Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ igazgatója szerint az omikron január közepére válhat dominánssá, január végére pedig közösségi terjedést mutathat.

Adriana Pistol kiemelte, még ha be is igazoldóik, hogy a koronavírus omikron-variánsa sokkal kisebb eséllyel okoz súlyos megbetegedést, mint a korábbi vírusváltozatok, az egészségügyi ellátórendszer legalább annyira le fog terhelődni, mint idén októberben.

A szakember három forgatókönyvet ismertetett az újabb hullámnak az egészségügyi rendszerre gyakorolt hatása kapcsán. A legsúlyosabb esetben a Covid-betegek számára rendelkezésre bocsátott 25 ezer ágy 27 nap alatt betelik, az 1500 intenzív terápiás ágyat pedig 20 nap alatt elfoglalják.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón azt ajánlotta a lakosságnak, hogy mindenki szerezzen be egy pulzoximétert és egy lázmérőt, amelyek nagyon hasznosak az enyhébb tünetekkel otthon lábadozó koronavírus-fertőzöttek számára.

A tárcavezető ismét hangsúlyozta a tesztelés fontosságát, és felhívta a figyelmet az antivirális szerekkel történő öngyógyítás veszélyeire.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS