2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Pfizer közölte: két oltás nem elég hatékony az omikron ellen, de három igen

2021. december 08. 17:04, utolsó frissítés: 17:04

A gyógyszergyártó koronavírus elleni védőoltásából két dózis kevésbé hatékony az omikron-variánssal szemben, ámbár a harmadik oltás semlegesíti azt - derült ki a Pfizer és a BioNTech december 8-i közleményéből, melyet azután tettek közzé, hogy új laboratóriumi vizsgálatokat végeztek a dél-afrikai vírusvariáns felbukkanását követően.


Sajtóközleményükben kifejtik, hogy az omikron elleni antitestek szintje átlagosan 25-ször alacsonyabb a két dózis után, mint a más variánsok esetében, jelezvén, hogy két adag "nagy valószínűséggel nem elégséges az omikronnal szembeni ellenálláshoz". Rögtön hozzáteszik, hogy nem kell pánikolni, a Pfizerrel való oltások továbbra is védelmet nyújtanak a betegség súlyos formáinak kialakulása ellen.

A vizsgálatok során megfigyelték, hogy egy hónappal a Pfizer harmadik oltásával való immunizálás után az omikron elleni antitestek szintje hasonló volt a vírus korábbi változatai ellen beoltott egyénekben megfigyelt szinthez.

„Bár két adag vakcina védelmet nyújt az új törzs által okozott súlyos formák ellen, ezekből az előzetes adatokból egyértelműen kiderül, hogy a védettséget a vakcinánk harmadik adagja is fokozza – mondta Albert Bourla, a Pfizer elnök-vezérigazgatója.

A két cég ugyanakkor közölte, dolgoznak az új variánshoz adaptált oltóanyag kifejlesztésén, amely szükség esetén márciustól lesz elérhető. (biziday, cnn)

Nyitókép: Pfizer Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS