2022. január 21. péntekÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Menekült volt, most 125 millió dollárt adományozott a New York-i Metropolitan Múzeumnak

2021. december 01. 11:33, utolsó frissítés: 15:18

Története legnagyobb, 125 millió dolláros adományát kapta a New York-i Metropolitan Múzeum egy kínai származású amerikai házaspártól. A pénzből megvalósítják a múzeum több mint egy évtizede dédelgetett álmát, a modern és a kortárs művészetnek szentelt kiállítótermek bővítését és komplett felújítását.


Oscar Tang befektető és felesége, Agnes Hsu-Tang adománya a legnagyobb a múzeum 150 éves történetében – közölte az igazgató, az osztrák Max Hollein.

„A kiállítótermek átalakítása lehetővé teszi a múzeum számára, hogy globális, mindent átfogó, bátor és meglepő perspektívából mutassa be a 20. és a 21. század művészetét” – mondta a direktor. Az új kiállítótermek a Tang-házaspár nevét fogják viselni.

Tang 1948-ban, 11 évesen menekült el Kínából a kommunisták elől és talált menedéket az Egyesült Államokban, ahol a Yale és a Harvard egyetemen végzett tanulmányai után a pénzügyi szektorban csinált karriert.

A 83 éves üzletember már harminc éve finanszíroz kiállításokat, beszerzéseket és felújításokat a múzeumban, ő az igazgatótanács első ázsiai származású tagja. Régész és művészettörténész felesége, a 16. századi Ming-dinasztia leszármazottja Barack Obama volt amerikai elnök és az UNESCO kulturális tanácsadója volt. (MTI)
Címoldali fotó: Martin Olsson, Unsplash

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS