2022. január 21. péntekÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Több mint 40 ezer éves ékszerre bukkantak egy lengyel barlangban

2021. november 29. 16:40, utolsó frissítés: 16:43

Egy lengyel barlangban találták meg Európa és Ázsia legősibb, több mint 40 ezer éves olyan ékszerét – egy mamutagyarból készült függőt –, amelyet emberi kéz munkált meg.


A 4,5 cm hosszú és 1,5 cm széles ovális függőn két nagyobb, valószínűleg felfüggesztésre szolgáló lyuk látható, ezen kívül több mint 50 apró, pontszerű lyuk aszimmetrikus hurokvonalban. „Ez egy csodálatos ősi kézimunka a Homo sapienstől, egy bámulatos ékszer” – mondta Sarah Talamo, aki a dél-lengyelországi Stajnia barlangból származó lelet kutatását vezette a Bolognai Egyetemen.

A kutatók egy új radiokarbonos vizsgálati módszerrel állapították meg, hogy a függő 41 500 éves, így a legrégibb egész Eurázsiában, 2000 évvel korábbi a hasonló franciaországi és németországi leleteknél, pontszerű fúrt lyukakkal díszített tárgyaknál.

A Scientific Reports című tudományos folyóiratban csütörtökön publikált kutatás szerint a lelet rávilágít arra is, hogy a mai Lengyelország területe a művészi innováció egy fontos térsége volt Európában, ahol a modern emberek újfajta dekorálásokat találtak fel személyi vagy kulturális identitásuk jelzésére.

A kutatók szerint nem tudni, hogy a mamutcsonton látható rajzolat mit ábrázol. Egy hasonló motívum, amelyet a franciaországi Blanchard-ban egy körülbelül 30 ezer éves vésett csonton találtak, az elejtett vadállatok megszámlálására vagy a Hold járásának jelzésére szolgálhatott a feltételezések szerint.

A Stajnia-barlangban folytatott ásatások kiderítették azt is, hogy a modern ember a korábban véltnél 10 ezer évvel hamarabb megjelent Lengyelországban. „Eddig úgy tudtuk, hogy a mamutcsontékszer keletkezésének idején még nem élt modern ember azon a területen” – mondta Sarah Talamo. (MTI/SR)



Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS