2022. december 5. hétfőVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

800 éves múmiára bukkantak a perui régészek

2021. november 27. 17:43, utolsó frissítés: 17:46

A becslések szerint legalább 800 éves lehet az a múmia, amelyet Peru középső részén, Lima térségében találtak meg, írja a Guardian a feltárást vezető egyik régészt, Pieter Van Dalen Lunát, a San Marcos perui állami egyetem munkatársát idézve.


Peruban - ahol a turisták által látogatott Machu Picchu emelkedik - több száz régészeti lelőhely található olyan kultúrákból, amelyek az 500 évvel ezelőtt Dél-Amerika egy részét uraló inka birodalom előtt és után alakultak ki, Ecuador déli részétől és Kolumbiától kedődően Chile középső részéig.

A kutatók a múmia nemét nem tudták megállapítani, az viszont nagyon érdekes volt számukra, hogy a mumifikálódott testet összekötözték, a kezek pedig az arcot eltakaró pozícióban voltak. Ez a San Marcos Állami Egyetem oktatója szerint része lehetett a helyiek temetkezési rituáléinak. Az egyetem a héten ezt a posztot rakta ki a felfedezésről:A múmiát egy föld alatti építményben találták meg Lima környékén. A sírhelyen vele együtt találtak kerámia edényeket, zöldségek maradványait, kőből készült eszközöket.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS