2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Collins szótár is megválasztotta az év szavát, és semmi köze a járványhoz

2021. november 25. 19:02, utolsó frissítés: 2021. november 26. 10:25

Azok után, hogy Oxford English Dictionary készítői a vaxot választották az év angol szavának, a másik jelentős angol szótár, a Collins Dictionary is megválasztotta az év szavát, és meglepetésre, az övékének semmi köze a járványhoz.


A The Guardian beszámolója szerint az NFT (non-fungible token) lett az év szava a Collins szerint. Nem egyszerű röviden megválaszolni, hogy mi is az NFT. "A lényege az, hogy lehetővé teszi befektetők számára, hogy digitális műalkotásokhoz, videókhoz vagy akár képekhez (így egyszerű mémekhez is) hozzárendeljenek egy tokent, egy digitális tanúsítványt, amely bizonyítja az eredetiséget és a tulajdonos kilétét. A tokenek a bitcoin miatt ismertté vált blokklánctechnológiára épülnek, viszont az áruk attól függően változik, hogy mennyit hajlandó érte adni egy befektető. A blokklánc lényegében bizonyítja az eredetiséget, a tulajdonos kilétét és a tranzakcióval kapcsolatos egyéb részleteket" - segített a meghatározásban a Pénzcsinálók, amely külön cikket szentelt idén tavasszal a műkincspiacot felforgató új technológiának.

A NFT üstökösként robbant be idén, 11 000 százalékkal nőtt az említéseinek a száma tavalyihoz képest. Nem olyan meglepő, hogy olyan sokat beszélnek róla. A Beeple nevű művész eredeti alkotását 69 millió dollárért adták el idén a Christie's árverésén.

A Collins munkatársainak az indoklása szerint azért esett a választásuk az NFT-re, mert a művészet, a technológia és a kereskedelem egyedülállóan látványos találkozása, ami "áttörte a Covid-zajt". A Collins 2020-ban a lockdownt, míg 2019-ben a klímasztrájkot választotta az év szavának.

Az idei top 10-ben van még a cheugy (valami nem menő, nem divatos már), climate anxiety (a klímaváltozás okozta szorongás), crypto (a kriptovaluta rövidülése), double-vaxxed (olyan személy jellemzője, aki már mindkét oltását megkapta) hybrid working (olyan munka, amikor gyakran változik a különböző munkakörnyezet, pl. otthon és irodában), metaverse (metaverzum, az internet egy lehetséges háromdimenziós változata, egyfajta háromdimenziós virtuális környezet) neopronoun (nemrégiben kidolgozott névmás, amelyet a nemek közötti különbségtétel elkerülésére találtak ki), pingdemic (a társadalom tagjainak értesítése egy alkalmazással), Regencycore (olyan öltözködési stílus, amelyet a régenskorszak (1811–20) viselt ruhák ihlettek). (guardian.co.uk)

Nyitókép: Sven Brandsma on Unsplash

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS