2022. január 21. péntekÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

10-ből 7 romániai az orvos megkérdezése nélkül szed étrendkiegészítőket. Pedig a szakértők szerint ez veszélyes lehet

2021. november 17. 09:41, utolsó frissítés: 09:45

10 romániaiból 7 szed étrendkiegészítőket, és ez az arány az elmúlt évben megduplázódott. Sajnos azonban a legtöbben orvos megkérdezése nélkül folyamodnak ilyen megoldásokhoz, ez pedig komolyan befolyásolhatja az egészségi állapotukat - derül ki a Digi24 tudósításából.


Szokássá vált, hogy az emberek a hideg évszakban vitaminokat szednek az immunitásuk erősítése érdekében. A kezdetben megbízható barátnak tűnő tabletták viszont testünk ellenségeivé válhatnak.

Radu Țincu, a bukaresti Floreasca kórház intenzív osztályának orvosa a Digi24-nek elmondta: sokan azt hiszik, hogy az étrendkiegészítőknek nincsenek káros hatásaik, mert természetes összetevőket tartalmaznak, de ez nem így van.

"Ha van aktív farmakológiai hatásuk, márpedig ezért szedik őket, akkor a szervezeten belül hatást fejtenek ki, és egy sor mellékhatást is okozhatnak. Némelyikük hosszú időn keresztül alkalmazva bizonyos toxikus jelenségeket, mérgezést okozhat az emésztőrendszerben" magyarázta az orvos.

A Digi24 szerint a vitaminok és étrendkiegészítők fogyasztása jelentősen megnőtt a világjárvány második évében. Az elmúlt három hónapban a romániaiak 81%-a szedett vitaminokat és ásványi anyagokat, 70%-uk pedig étrendkiegészítőket az immunrendszerük erősítése érdekében.

És kevesen tudják, hogy ezek a "hallomás alapján" szedett kiegészítők veszélyesek lehetnek."Ezek a táplálékkiegészítők, még ha növényi eredetűek is, nagyon megterhelik a májat" - mondta el Lygia Alexandrescu orvos, táplálkozási szakértő. "Nem szabadna táplálékkiegészítőket szednünk anélkül, hogy előbb kivizsgáltatnánk magunkat. Vannak olyan ásványi anyagok, amelyeket ha a szomszéd liftben adott tanácsa alapján kezdünk el szedni, egyensúlytalansághoz vezetnek a szervezetben.

Vasbevitel... vegyél és szedd, ha vérszegény vagy... A vas viszont májkárosító hatású. A kiegészítők és a gyógyszerek között is kölcsönhatás lehet. Mindezek a kiegészítők, még ha növényi eredetűek is, nagy terhelést jelentenek a májnak" - magyarázta a nutricionista.

A Digi24 szerint a romániaiak 70%-a elismerte, hogy pénzügyi alapon válogatnak a gyógyszertárak kínálatából. Több mint egyharmaduk a különböző akciókat, árengedményeket keresi, és 6%-uk fordul a barátokhoz vagy ismerősökhöz tanácsért. (digi24.ro, hírszerk.)

Fotó: freestocks/unsplash.com


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS