2024. április 18. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Már nem csak Szatmárnémeti központját „öltöztetik ünneplőbe” karácsony előtt

2021. november 16. 15:14, utolsó frissítés: 15:54

Nem csak Szatmárnémeti központját fogják feldíszíteni a közelgő advent és karácsony alkalmából, hanem újításként idén a megyeközpont negyedeibe is megpróbálják becsempészni az ünnepi hangulatot - derült ki a hivatal keddi sajtótájékoztatóján.


Már nem csak központi parkot díszítik fel. Már nem csak központi parkot díszítik fel.


"A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal szeretné még színesebbé és tartalmasabbá varázsolni ezt a periódust, ezért karácsonyi vásárával arra törekszik, hogy olyan hellyé varázsolja a várost, ahol minden nap valami új meglepetéssel és csodálatos látvánnyal találkozhatnak a szatmáriak" - írják a hivatal közleményében, majd részletezik azt is, hogy mire lehet számítani.

Az korábbi évek szokásainak megfelelően elsősortban a történelmi belvárost és az azt körülvevő utcákat fogják ünnepi fényekbe öltözi. A fák mellett ismét lesznek különböző téli és karácsonyi figurák - rénszarvasok, hóemberek -valamint egy fényalagút is.

Ugyanakkor az idei évben nemcsak a központban lesz ünnepi légkör, hanem a 16-os lakónegyedbeli, templom előtti Csend park, az UFO park és az Anghel Saligny téri park is karácsonyi díszbe öltözik. Ugyanakkor az új főteret, illetve a Corneliu Coposu utcát a felújítási munkálatok miatt nem fogják feldíszíteni idén. És folytatják a korábbi éveknek azt a gyakorlatát is, hogy a lakónegyedekben karácsonyi fényfestés kerül a tömbházakra.

Ismét lesz fényfestés.Ismét lesz fényfestés.


Az ünnepi fényeket november 30-án kapcsolják fel, és utána a régi központban található parkban megnyílnak a különböző finomságokat áruló házikók. Összesen 33 házikó felállítását tervezi a polgármesteri hivatal. December elsejétől külön házikót kapnak a téren a Mikulás és a manói, akik átveszik a nekik szánt leveleket és közös képet is készíthetnek majd velük a gyerekek. Az ünnepi fények és a vásár január 3-án ér véget.

A sajtótájékoztatón felmerült a járványügyi intézkedések kérdése is. Kolozsváron a múlt héten jelentette be Emil Boc polgármester, hogy csak EU-s zöldigazolvánnyal lehet majd részt venni, Kereskényi Gábor egyelőre nem szeretett volna ebben a kérdésben semmi biztosat állítani, mint fogalmazott, egyik napról a másikra változik a helyzet, bár egyelőre úgy tűnik, hogy leszálló ágban van járvány a városban. Az már biztos viszont, hogy koncertek, amelyen nagyobb tömeg gyűlhetne össze, idén nem lesznek. Hasonló okokból elmaradhatnak az ünnepi tűzijátékok is.

A régi központ parkjában lesz a szíve az egész ünnepségnek forralt borral és kürtős kaláccsal. A régi központ parkjában lesz a szíve az egész ünnepségnek forralt borral és kürtős kaláccsal.

A skandináviai házak mintájára tervezik újra a vásár házikóit.A skandináviai házak mintájára tervezik újra a vásár házikóit.


Azok a termelők, akik a kisháznál különböző, hagyományos módon készített élelmiszereikkel, dekoratív elemeikkel, és egyéb kézműves termékeikkel helyet szeretnének igényelni a kisházakba, november 25-ig tehetik meg ezen a linken. A polgármesteri hivatal elsősorban a szatmári termelőket részesíti előnyben.

Idén is lesz a parkban adventi koszorú, amelynek első gyertyáját november 26-án gyújtják meg.

A karácsonyi vásár szervezői a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, a G.M. Zamfirescu Kulturális Központ, a Szatmár Megyei Tanács és a Szatmár Megyei Hagyományőrző Forrásközpont. (közlemény/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS