2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tanulmány: súlyos Covid-tüneteket csökkenthet egy olcsó antidepresszáns fajta

2021. október 31. 12:23, utolsó frissítés: 12:23

A fluvoxamin nevű gyógyszert szedő betegeknél kevésbé valószínű, hogy a betegség súlyos formája alakul ki, és kórházi kezelést igényel – írja a CNN.


Erre a következtetésre azt követően jutott a tanulmány, hogy Brazíliában 1500 beteget vizsgáltak meg és elemezték ki adataikat.

Ezek alapján egy olcsó és elérhető antidepresszáns gyógyszer csaknem egyharmadával csökkentheti a COVID súlyos formájának kialakulásának kockázatát.

A gyógyszer, amelyet Luvox néven értékesítenek, szelektív szerotonin újrafelvétel-gátló (SSRI), amelyet gyakran kényszerbetegség (OCD) és depresszió kezelésére használnak. De Dr. Angela Reiersen, a St. Louis-i washingtoni egyetem pszichiátriai docense szerint befolyásolhatja a gyulladást is. Ő az, aki a The Lancet Global Health folyóiratban közzétett tanulmányon dolgozott.

"A fluvoxamin csökkentheti a citokineknek nevezett gyulladásos molekulák termelését, amelyeket SARS-CoV-2 fertőzés aktiválhat" - mondta Dr. Reiersen. A gyógyszer csökkentheti a vérlemezkéket a vérben, ami a koronavírus fertőzés véralvadási hatását okozza.

Dr. Reierson és kollégái naponta kétszer 100 mg fluvoxamint adtak tíz napig egy 741 COVID-betegcsoportnak, míg egy másik, 756 betegből álló csoport placebót kapott.

A gyógyszert kapó betegek közül 79-nek (kb. 11 százalékának) kórházi vagy intenzív terápiás kezelésre volt szüksége, szemben a placebót kapók 16 százalékával. Ez az abszolút kockázat 5 százalékos csökkenését, a relatív kockázat 32 százalékos csökkenését jelenti a CNN szerint.

További vizsgálatokra van szükség annak megállapításához, hogy a gyógyszer hozzáadható-e a covid kezelésekhez használt gyógyszerek listájához.

A tanulmány szerint, a fluvoxamin 10 napos kezelése 17 lejbe (4 dollárba) kerül, azaz olcsónak tekinthető.

"Tekintettel a fluvoxamin biztonságosságára, toleranciájára, alacsony árára és rendelkezésre állására, ezek az eredmények befolyásolhatják a COVID klinikai kezelésére vonatkozó nemzeti és nemzetközi iránymutatásokat" - állítja a tanulmány.

Ehhez hasonló gyógyszer: a Prozac vagy a fluoxetin, ami szintén olcsónak számít, ezért a kutatók szerint azt is meg kell vizsgálni, hogy van-e hasonló hatása.

"Fontos meghatározni, hogy van-e hatáscsoport, és hogy ezek a gyógyszerek egyszerre használhatók-e a COVID számára" - mondja a tanulmány.

Megjegyzendő: ez nem gyógymód, de ha segíthet a betegeknek, hogy ne kerüljenek kórházba, akkor hasznos lehet. Ugyanakkor a tanulmányt óvatossággal kell kezelni, mivel Brazíliában végezték, ahol a COVID-betegek magasabb kórházi ápolási rátával rendelkeznek, mint más klinikai vizsgálatokban részt vevő betegek, ami torzíthat az ereményen. (cnn, digi24)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS