2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szakértő: ezért nem kaphatunk pozitív antitest-eredményre zöld igazolványt

2021. október 27. 14:32, utolsó frissítés: 14:32

Egy pozitív antitest-teszt eredménye nem jogosít fel a zöld igazolványra, hiába, hogy elvileg ezzel igazolható, hogy az illető felgyógyult a betegségből. Hogy miért van ez így, ezt magyarázza el többek között a sepsiszentgyörgyi Pro Vitam klinika orvosi analíziseket végző laboratóriumának vezetője.


"Rengeteg laboratórium végez antitest-mérést, és standardizálás hiányában ezeket a vizsgálatokat lehet a legkönnyebben hamisítani" - írja dr. Fejér Szilárd.

Ugyanakkor "a szakemberek között konszenzus van arról, hogy jelenleg az ellenanyagszint-mérés nem használható egyéni szintű védettség felmérésére, mert rengeteg teszt van a piacon, különböző érzékenységgel, különböző értékeket adnak, nincsenek ezek az értékek standardizálva" - magyarázza.

"Az IgG típusú antitesteket fertőzés vagy védőoltás után termeli a szervezet, általában fertőzés után egy hónappal vagy a védőoltás második adagjának beadása után 1 héttel szokták az arra kíváncsiak megnézetni. Van viszont néhány tévhit az antitest-teszteléssel kapcsolatosan, amit a szakemberek folyamatosan próbálnak eloszlatni, viszont néhányan túl is tolják ezt, azt hangoztatva, hogy az antitest-szint mérésének az égvilágán semmi értelme nincsen. Aki erre viszont kíváncsi, az azt hiszi, hogy ez egy nagyon fontos marker, és meg lehet vele állapítani a védettség mértékét. Az igazság valahol középen van" - írja dr. Fejér Szilárd.

"Ha valaki abban reménykedik, hogy a tavalyi koronavírus-fertőzése után védett a megfertőződéstől, és ezért nem megy el beoltatni magát, az nagy hiba. Ilyen esetekben antitest-szinttől függetlenül javasolt az oltás felvétele" - szögezi le a szakértő.(hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS