2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A globális felmelegedés előrejelzéséért is járt idén fizikai Nobel-díj

2021. október 05. 13:43, utolsó frissítés: 13:48

A komplex fizikai rendszerek megértésében elért úttörő eredményeiért három tudós, az amerikai-japán Syukuro Manabe, a német Klaus Hasselmann és az olasz Giorgio Parisi kapja az idei fizikai Nobel-díjat – áll a Svéd Királyi Tudományos Akadémia bejelentésében.
A díj felét Parisi, a másik felét pedig megosztva kapta a két kutató. Parisi a rendellenességek és a fizikai rendszerek fluktuációinak kölcsönhatásának felfedezéséért kapta, az atomtól a bolygóskáláig, Manabe és Hasselmann pedig a Föld klímájának fizikai modellezéséért, a változékonyság számszerűsítéséért és a globális felmelegedés megbízható előrejelzéséért folytatott úttörő munkásságukért.

A 90 éves Manabe meteorológus és klímakutató: évtizedek óta rendkívüli munkát folytatott az éghajlati változások számítógépes modellezésében. A nála egy évvel fiatalabb vezető német meteorológus és óceánkutató egy saját modellt is kifejlesztett. A 73 éves olasz elméleti fizikus Parisi pedig a kvantumtér-elméletre, a statisztikai mechanikára és a komplex rendszerekre összpontosított kutatásaiban. (mti/hvg.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS