2021. október 18. hétfőLukács
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az UNICEF figyelmeztet: a járvány alatt sokat romlott a fiatalok mentális állapota

2021. október 05. 10:29, utolsó frissítés: 10:29

A koronavírus-járvány világszerte rontott a gyerekek és fiatal felnőttek mentális állapotán – figyelmeztetett kedden közzétett jelentésében az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).


„A pandémia következményei jelentősek, de ez csak a jéghegy csúcsa: már a vírus előtt is nagyon sok gyerek küzdött egészségügyi vagy pszichés problémákkal, amelyekre nem fordítottak elég figyelmet” – jelentette ki Henrietta Fore, az UNICEF igazgatója.

A kiskorúak mentális állapotát vizsgáló jelentés összeállítói szerint minden hetedik, 10 és 18 év közötti kiskorú közül egy diagnosztizált mentális zavarral küzd, évente pedig közel 46 ezer tinédzser követ el öngyilkosságot, amely így egyike az öt leggyakoribb halálozási oknak ebben a korcsoportban.

A szervezet szerint a helyzet sokat romlott a járvány alatt, részben a karanténintézkedések miatt. „A korlátozások hétből legalább egy gyereket közvetlenül érintettek, és több mint 1,6 milliárd gyerek oktatását vetették vissza” – teszik hozzá, kiemelve, hogy a napi rutin összeomlása, az elmaradt szabadidős tevékenységek és az aggodalom a család jövedelme, illetve az egészsége miatt sok fiatalban hagyott nyomott harag, aggodalom és a jövő miatti szorongás formájában.

A jelentésben az UNICEF emellett felszólította a világ kormányait, fordítsanak több pénzt a mentális zavarok kezelésére. (MTI)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS