2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem Karikó Katalinék kapták az orvosi Nobelt

2021. október 04. 12:40, utolsó frissítés: 13:17

Az amerikai David Julius és a libanoni származású Ardem Patapoutian megosztva kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat - jelentették be Thomas Perlmann, a stockholmi Karolinska Intézet illetékese hétfő délben. A hivatalos indoklásban az szerepel, hogy "a hőmérséklet és az érintés receptorainak felfedezéséért."
A hivatalos tájékoztatás szerint érzékelni a meleget, hideget és az érintést elengedhetetlen a túléléshez, a mindennapi életünkben teljesen természetesnek vesszük ezeket az érzéseket, de az idei élettani Nobel-díjasok az fedezései előtt ismeretlen volt az a mechanizmus, ahogyan a hőmérséklet és a nyomás érzékeléséhez kiváltódnak az idegimpulzusok. Egyszerűbben, hogyan alakul elektromos impulzusokká az idegrendszerben a hőérzékeléssel kapcsolatos és mechanikai inger?

David Julius kapszaicint, a chilipaprikából származó csípős, égő érzést kiváltó vegyületet használt fel arra, hogy azonosítsa a bőr idegvégződéseiben a hőre reagáló érzékelőt. Ardem Patapoutian nyomásérzékeny sejteket használt fel a bőr és a belső szervek mechanikai ingereire reagáló érzékelők újfajta osztályának felfedezésére. Ezek a felfedezések élénkítették a kutatások számát a területen, ami gyors előre lépéshez vezetett annak megértésében, hogy az idegrendszerünk hogyan érzékeli a meleget, a hideget és a mechanikai ingereket. A díjazottak kulcsfontosságú hiányzó láncszemeket azonosítottak az érzékeink és a környezet közötti összetett kölcsönhatás megértésében.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS