2021. október 18. hétfőLukács
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Felével csökkentheti az elhalálozás esélyét egy új covid-tabletta

2021. október 02. 14:32, utolsó frissítés: 14:32

Felével csökkenti a kórházba kerülés vagy a halál esélyét egy új kísérleti gyógyszer. Ez lehet az első szájon át bevehető pirula a covid ellen - írja az Euronews.


Az amerikai Merck vállalat által gyártott molnupiravirt naponta kétszer adták a betegeknek a klinikai tesztelés során, és minden jel arra mutat, hogy a gyógymód sikeres. Az amerikai gyógyszerügynökség is soron kívül foglalkozik a tablettával, és a vészhelyzetre hivatkozva akár két héten belül kiadhatja a használati engedélyt.


Peter Horby, az Oxfordi Egyetem infektológusa a BBC-nek nyilatkozott a szerről: "a Molnupiravir nagyon ígéretesnek tűnt a laborban, de az igazi eredményeket a humán kísérletek alatt kapjuk. Sok gyógyszer ilyenkor vérzik el. A mostani adatok mégis bíztatók."

A Trump adminisztráció sokat bírált egészségügyi tanácsadója, Dr. Anthony Fauci hatalmas áttörésnek nevezte a molnupiravir kifejlesztését, azonban mindenkit nyugalomra intett. Szerinte az Élelmiszer és Gyógyszerbiztonsági Hivatalnak még meg kell vizsgálnia a kutatási adatokat.

A gyógyszert eredetileg az influenza vírus ellen találták fel, de az utóbbi hetekben kiderült, hogy a covid-19 szerkezetében is képes olyan elváltozásokat létrehozni, amely megakadályozza a vírus terjedését.

A Merck most azzal számol, hogy 10 millió dobozt fog legyártani év végéig. Az amerikai kormány már meg is kötött egy 1,2 milliárd dolláros üzletet a céggel. A gyártás és a szállítás abban a pillanatban elkezdődhet, ahogy a hatóságok jóváhagyják a gyógymódot. Az Egyesült Királyság mellett számos fejlődő állam jelezte már, hogy szeretne kapni a csodapirulákból.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS