2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ezen az őszön jelenhet meg az első olyan román bankjegy, melyen egy nő arcképe szerepel

2021. szeptember 26. 16:33, utolsó frissítés: 16:50

A Román Nemzeti Bank idén ősszel dobja piacra az első olyan bankjegyet, amelyen egy nő arcképe szerepel: a 20 lejes bankjegy Ecaterina Teodoroiut ábrázolja - közölte Corina Crețu európai parlamenti képviselő.


"Örömmel értesültem arról, hogy idén ősszel - sok késedelem után, remélhetőleg - a Román Nemzeti Bank forgalomba hozza az első olyan bankjegyet, amelyen egy, az ország történelme szempontjából jelentős szereppel rendelkező nő arcképe látható.

Ez a siker Janina Nectara nevéhez fűződik, aki kemény munkával és kitartással kezdeményezte és támogatta a "Nők a bankjegyeken" kampányt, amelynek köszönhetően a Román Nemzeti Bank 20 lejes bankjegyet bocsát ki Ecaterina Teodoroiu tiszteletére.

Ebből az alkalomból Románia fontos pillanatot fog megünnepelni a nők megerősítésének ösztönzésében és annak a jelentős hozzájárulásnak az elismerésében, amelyet a történelem különböző pillanataiban a nők nyújtottak" - jelentette be Corina Crețu a Facebookon.

A bank igazgatótanácsa 2019 júliusában döntött arról, hogy olyan bankjegyet készíttet, amelynek egyik oldalán Ecaterina Teodoroiu, az első világháborúban elesett hős arcképe látható.

Ezt a címletet - 20 lej - a román bankjegykibocsátás történetében már használták, és az euróövezetben forgalomban lévő bankjegyek közé tartozik.

A pénzintézet akkor kifejtette, hogy egy nő képének egy forgalomképes bankjegyen való megjelenítése olyan megközelítés, amely egy jogos közérdekre - a női személyiségek népszerűsítésére - reagál, és amely széles körű támogatásra talált a román társadalomban. (hotnews.ro, hírszerk.)Nyitókép: Egy tervezet, melyet a "Nők a bankjegyeken" kampány során javasoltak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS