2021. október 25. hétfőBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Pert nyert egy 12 éves holland fiú oltásszkeptikus apjával szemben: kaphat oltást

2021. szeptember 24. 12:26, utolsó frissítés: 12:26

Egy 12 éves hollandiai fiúnak az apja nem engedélyezte a koronavírus elleni oltás felvételét, emiatt a kiskorú a bírósághoz fordult. A most született ítélet kimondja: a fiú beoltathatja magát a szülői beleegyezés nélkül is.


A gyermek azért akarta megkapni az oltást, hogy meglátogathassa tüdőrákos nagymamáját.

Bart Tromp, a groningeni járásbíróság bírája engedélyezte a fiú oltását; az ítélet kimondja, hogy a fiút "gyorsan" be lehet oltani, mert érdekei fontosabbak, mint az apa ügyvédeinek esetleges fellebbezése.

"A kiskorú minél több időt szeretne nagymamájával tölteni, de nincs beoltva. Fél, hogy megfertőzi a nagymamáját, és meg van győződve arról, hogy a fertőzés, ha bekövetkezik, halálos veszélyt jelentene" - olvasható az ítéletben.

Hollandiában a 12 és 17 év közötti kiskorúak dönthetnek az oltás felvételéről, de ehhez mindkét szülő engedélye szükséges.

A szóban forgó hollandiai esetben a fiú szülei elváltak. Édesanyja egyetértett az oltással, de az oltásszkeptikus apa ellenezte azt. A férfi hisz abban az interneten keringő elméletben, amely szerint nagy a kockázata annak, hogy a gyermek reproduktív rendszere hosszú távon érintve lesz, és ezzel érvelt a bíróságon. A bíró elutasította érvelését, mert annak nincs tudományos alapja. (digi24)

Illusztráció: MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS