2021. október 25. hétfőBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Biztonságos Románia: oktatási program indul a közúti közlekedésről diákoknak, szülőknek és tanároknak

2021. szeptember 24. 10:41, utolsó frissítés: 10:41

A Kormányon belül működő Fenntartható Fejlődés Főosztály, az EDIT Egyesülettel (Asociația pentru Educație, Dezvoltare și Implicarea Tineretului – EDIT) közösen szeptember 23-án elindította a Biztonságos Románia projektet.


“Sürgősen szükség van a közúti közlekedési oktatásra Romániában. A statisztikák riasztóak: az első helyen állunk a közúti balesetek által okozott halálesetek számában, 2019-ben átlagosan 96 haláleset jutott egymillió lakosra, ez pedig kétszerese az Európai Unió átlagának. A fiataloknak szükségük van ránk: 10-ből 6 sofőr, akik alkoholfogyasztás miatt olyan balesetet okoztak, amelyben csak egy autó volt érintett, 35 évesnél fiatalabb volt. Mindannyian részt veszünk az közlekedésben, és minden az oktatásunkon múlik, ahol, be kell vallanunk, hogy jelentős hiányosságaink vannak. Többet kell tennünk magunkért és a körülöttünk élőkért, a 17 fenntartható fejlődési cél szellemében” - nyilatkozta Borbély László államtanácsos, a Fenntartható Fejlődés Főosztály koordinátora.

Sorin Ion, az Oktatási Minisztérium államtitkára hangsúlyozta, hogy nem lehet elég korán elkezdeni a közlekedési oktatást, és részletesen kifejtette annak lehetőségét, hogy már az óvodától kezdve bevezessenek egy új, az élet különböző területeire vonatkozó felkészítőt, gyakorlati és interaktív tevékenységekkel, életkornak megfelelően.

A konferencián új lehetséges cselekvési irányokat határoztak meg, amelyek révén növelhető a romániai közúti közlekedés biztonsága. Ezt követően az EDIT Egyesület a Főosztály támogatásával az ország 3 városának iskoláiban és középiskoláiban a diákoknak és a tanároknak, valamint a szülőknek szóló tevékenységek sorozatát indítja el. "Közúti oktatási óra" néven az akciókat a Román Rendőrség, az Országos Katasztrófavédelemi Felügyelőség és az Országos Főtanfelügyelőség bevonásával hajtják végre.

Az Európai Fenntartható Fejlődés Hete keretében szervezett projektindító mellett egyébként számos további figyelemfelkeltő akciót szervezett a Fenntartható Fejlődés Főosztály. 2021 a gyümölcsök és zöldségek nemzetközi éve, ez alkalomból konferenciát tartottak Bukarestben, amelyen számos romániai és nemzetközi szakértő vett részt. Arra biztatják az embereket, hogy minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyasszanak, hozzájárulva ezzel az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelmhez és a havi költségek csökkentéséhez.

"Románia az utolsó helyen áll Európában a gyümölcs- és zöldségfogyasztásban. Íz és minőség tekintetében úgy gondolom, hogy még mindig nagyon jól állunk, amit a szakemberek is megerősítettek. Ezt ki kell használnunk. Az Európai Fenntartható Fejlődési Héten arra buzdítjuk az embereket, hogy minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyasszanak, hozzájárulva ezzel az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemhez és a havi költségek csökkentéséhez is. Ez az egészséges táplálkozás és a fenntartható életmód egyszerű titka” - nyilatkozta Borbély. (közlemény/hírszerk)

Kiemelt kép: facebook.com/departamentulpentrudezvoltaredurabila

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS