2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az egészségesen táplálkozók könnyebben átesnek a koronavírus fertőzésen, mondják a kutatók

2021. szeptember 15. 09:01, utolsó frissítés: 09:01

Az egészséges, növényi alapú étrend segíthet megelőzni a koronavírus-fertőzést, valamint csökkentheti a kockázatát a súlyos tünetek kialakulásának – állapították meg amerikai és brit kutatók. A kutatással kapcsolatos tanulmányukat a Gut folyóiratban tették közzé, írja a HVG.


Az alanyokhoz az étkezésük alapján egy pontszámot rendeltek a kutatók az alapján, hogy mennyi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak. A szakemberek azt találták, hogy azokkal ellentétben, akik alacsony pontszámot kaptak, a növényi alapú étrendet folytatóknál 9 százalékkal alacsonyabb volt a fertőződés aránya, a súlyos COVID-tünetek pedig 41 százalékkal kisebb valószínűséggel alakultak ki náluk.

Evidenciának számít, hogy az egészséges és kiegyensúlyozott étrend jót tesz az egészségnek, a szakemberek pedig azt bizonyították be, hogy az ilyen táplálkozás a koronavírus ellen is megerősíti a szervezetet. Véleményük szerint erre a döntéshozóknak is kiemelten kell figyelniük. Andrew Chan gasztroenteorológus szerint bár a maszk használata és a védőoltás elengedhetetlen, az eredmények alapján az egyén szintjén is rengeteget tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében.

Más tanulmányok is hasonló következtetésekre jutottak. A korábbi, 2021 júniusában közzétett kutatások hat ország adatait vizsgálták, és azt találták, hogy a növényi alapú, illetve a sok halat tartalmazó diétát követők körében alacsonyabb valószínűséggel lép fel mérsékelt és súlyos lefolyású COVID-19 fertőzés.

A vizsgálat arra is rámutathat, a gazdasági egyenlőtlenségek miként segítették a járvány terjedését. A lap szerint ugyanis a táplálkozás minősége szorosan összefügg a gazdasági helyzettel, így a pandémiát és az az elleni küzdelmet erről az oldalról is érdemes lehet megvizsgálni. (HVG)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS