2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egy olyan Einstein kéziratot árvereznek, amelyben a fizikus a relativitáselméletet készítette elő

2021. szeptember 04. 13:36, utolsó frissítés: 13:36

Albert Einstein egy olyan kéziratára lehet licitálni novemberben, amely az általános relativitáselméletét készítette elő – jelentette be a Christie's árverési ház, amely 2-3 millió euróra becsülte a dokumentum leütési árát.


Az 54 oldalas, kézírásos munkát a német fizikus 1913-ban és 1914-ben Zürichben írta munkatársával és barátjával, Michele Bessóval. Bessónak köszönhető a Christe's szerint, hogy „a kézirat szinte csodával határos módon” fennmaradt, mivel Einstein valószínűleg nem vette volna a fáradságot, hogy megőrizze azt.

Einstein azt követően kezdett dolgozni az általános relativitáselméletén, hogy 1905-ben felállította az E=mc2 képletet. 1913 elején kollégájával belefutott abba a problémába, amellyel a tudományos közösség évtizedek óta küzdött: a Merkúr bolygó pályájának anomáliájába. De sikerült megoldaniuk ezt a rejtélyt.

A kézirat számos apró hibát tartalmaz. Mikor Einstein észrevette ezeket, nem foglalkozott tovább a dokumentummal, azt Michele Besso vette magához.

A Christie's szakértője szerint az 1919 előtti időszakból nagyon ritkák az Einstein-kéziratok. A másik ismert dokumentum a fizikus kutatásainak ebből a periódusából az úgynevezett „zürichi jegyzetfüzet” 1912-13-ból, amely Jeruzsálemben, a Héber Egyetem Einstein-archívumában található.

A november 23-ra meghirdetett árverést a franciaországi Aguttes aukciósházban rendezik.(MTI)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS