2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Indiában jóváhagyták az első tű nélküli, DNS-alapú vakcinát

2021. augusztus 21. 15:46, utolsó frissítés: 15:47

Sürgősségi használatra, a helyi gyógyszerfelügyelet jóváhagyta a világ első koronavírus elleni DNS-vakcináját – írja a Telex.


A ZyCoV-D elnevezésű oltóanyagából három dózist kell beadni az immunizáláshoz, az eddigi tanulmányok 66%-os hatékonyságot mutattak ki India második saját gyártmányú készítményénél.

Mint kiderült, az országban eddig ezzel a védőoltással kapcsolatban végezték el a legkiterjedtebb klinikai vizsgálatokat, több mint 50 központban 28 000 önkéntes bevonásával, továbbá a gyártó közlése szerint évente akár 120 millió adagot is előállítanának.

A DNS-alapú technológiával működő oltás hasonlóan „megtanítja a szervezetet a védekezésre”, mint az mRNS-vakcinák (a Pfizer-BioNTech készítményei), a különbség annyi, hogy a ZyCoV-D plazmidokat, azaz kis DNS-gyűrűket használ - amelyek genetikai információt tartalmaznak -, ezt pedig a bőr két rétege közé kell bejuttatni. Ezek a plazmidok olyan információt hordoznak a sejtek számára, hogy az azok elkezdik előállítani a tüskefehérjéket, így a szervezet már eleve antitesteket fog termelni.

A ZyCov-D egyben India első tű nélküli koronavírus elleni oltása is.

Ennek előnye, hogy viszonylag olcsónak számít, és könnyű tárolni is: elég neki a -2 és 8 Celsius-fok közötti hőmérséklet. A hátránya viszont, hogy már nagyon sok DNS-alapú védőoltás vallott kudarcot emberi használat során, ezt a technológiát főként az állatok esetében használják. (telex)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS