2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Sokan berágtak, amiért egy német cég a temesvári reklámjaiban „egzotikusoknak” nevezte a moldvaiakat

2021. augusztus 18. 16:27, utolsó frissítés: 16:38

A német tulajdonú, hajtáslánc-technológiákkal foglalkozó Vitesco Technologies marketingesei sikerült kiverjék sokaknál a biztosítékot. A Temesvár központjában kihelyezett óriásplakátjaikra ugyanis azt írták:


"A diverzitás azt jelenti, hogy a legegzotikusabb emberekkel dolgozunk. Moldvaiakkal, például".

A hirdetés miatt sokan felháborodtak, és kifogásaiknak adtak hangot a közösségi médiában - elsősorban a Facebook-on és a Reddit-en. Úgy vélték, a reklámban használt "egzotikus" jelző sértő a moldvaiakra nézve.

Dorin Dobrincu jászvásári történész pl. "gorombaságnak" titulálta a reklámot. Dan Radu, a Moldva Fejlesztéséért Mozgalom Egyesület alapítója pedig azt írta, hogy "a mozgást promováló cégnek rögeszméi is vannak. Olyan egyszerű eszmék, mint az agyacskáik".

Mások szerint az üzenet viszont igenis jó, hiszen nagy hullámokat vetett, terjed a közösségi médiában. "Harmadszor jön velem szembe ez a kép. Ha egy utcai pannó bekerül az online térbe, és ott virálissá válik, az azt jelenti, hogy zseniális a marketing" - írta az egyik hozzászóló.A cég szerint viszont mindössze annyit akartak hangsúlyozni, hogy "a diverzitás fontos", illetve elmondták: nem állt szándékukban megsérteni "egyetlen nemzetiséget vagy kultúrát sem".

Alina Bratu, a vállalat kommunikációs igazgatója a Reddit-en kifejtette: egy németországi kampányból inspirálódtak, ahol az eredetiben egzotikusokként a "bavarians" (bajorok) vannak említve. Elmondta, Romániára 7 féle szöveggel készültek a reklámjaik: a temesváriakban a moldvaiak szerepelnek egzotikusként, a jászvásáriakban az oltyánok és az erdélyiek, míg a szebeniekben a bánátiak az egzotikusak.

"A humor az intelligens emberek kiváltsága, akikkel együtt dolgozunk és együtt fogunk dolgozni. Moldovai vagyok magam is, és büszke vagyok a származásomra" - írta az igazgató. (libertatea.ro, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS