2021. október 18. hétfőLukács
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

7 méteres, 230 millió éves ősi krokodil állkapcsát találták meg Németországban

2021. július 30. 11:19, utolsó frissítés: 12:13

Egy 230 millió éve élt ősi kétéltű alsó állkapcsát fedezték fel egy alsó-frankföldi kőbánya dolgozói. A több mint fél méteres, egy sor hegyes fogat is tartalmazó csont egykor egy mastodonsaurusé lehetett – közölte a bajor környezetvédelmi hatóság (LfU).


A kövületet a héten találták Rauhenebrach működő kőbányájában egy másfél tonnás kősziklában. A tervek szerint pénteken tárják fel az értékes leletet és átadják az LfU kőzetgyűjteményének. „Bajorország számára ez egy kisebb szenzáció” – mondta Roland Eichhorn, az LfU geológiai részlegének vezetője.

Az elismert szakértő, paleontológus Gerd Geyer vizsgálata szerint meglehetős bizonyossággal megállapítható, hogy az állkapocs egy mastodonsaurusé lehetett, amely a kétéltűek kihalt nemzetsége a középső triászból. Az ősi krokodil négy-ötméteresre is megnőhetett, a ma élő krokodilokhoz hasonlóan valószínűleg a mocsarakban és pocsolyákban vadászott zsákmányra, melyet hatalmas tépőfogaival kapott el.

Gyakran találnak Bajorországban mastodonosaurusoktól származó kisebb leleteket, de egy egész alsó állkapocs igazi ritkaságnak számít – hangsúlyozta Eichhorn. (MTI)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS